Четвъртък, Май 28, 2020

4.02.Днес се отбелязва Световен ден за борба с рака (World Cancer Day) - това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз (International Union Against Cancer, UICC). Целта е на 4 февруари да се привлече общественото внимание към този глобален проблем, да се припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и на белите дробове при мъжете. Всяка година новооткритите случаи се увеличават, като най-голям дял от тях заемат следните локализации – на гърдата, на белия дроб и трахеята, на простатата, дебелото черво и матката. Злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното ни общество. Според данни на Световната здравна организация ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване.

Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на четири основни рискови фактора – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак, който причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година 2 от 10 жени и 3 от 10 мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение.

С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак. Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта или заболяването да се хване в начален стадий. Много видове рак имат висок шанс за излекуване, ако се открият в ранен стадий. Около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими ако бъдат открити навреме, затова редовните профилактични прегледи са изключително важни.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up