Вторник, Май 26, 2020

КАКирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев заради негово писмо до парламента, с което се иска актуализация на бюджета на касата. Това съобщи самият здравен министър в кулоарите на парламента, информират от 24 часа. Повод за изказването му стана декларация от името на БСП, с която бе оповестено за писмото. Заместник-председателят на червените депутати Бойчев прочете писмото до Народното събрание от 13 февруари от директора на НЗОК, който казва следното:

„Към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.“.
„Обезпокоителен факт е, че постъпват сигнали от здравноосигурени лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставянето на фондово обезщетение от здравните каси на страни – членки от ЕС“, коментира Бойчев.
Той прочете още, че с това писмо директорът на Здравната каса предлага да бъде извършена "актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.“.
„Към момента няма сигнали за отказана медицинска помощ на български граждани в чужбина, дълговете ни са изплатени“, обясни министър Ананиев и каза, че е разбрал за писмото на Плочев в сряда, по време на заседанието на правителството.
То било изпратено зад гърба на Надзорния съвет на касата. Затова министърът веднага поискал оставката на Плочев, а той го излъгал, че подписът на писмото не е негов. След направена проверка обаче извъртял, че е подписал писмото без да чете текста. След разговора в кабинета на министъра Плочев веднага потърсил съдействие от парламентарните групи, разказа още Ананиев. В сряда в здравната комисия на НС ще има дебат по темата.

"Ако Плочев откаже да даде сам оставка, парламентът може да реши да го освободи", коментира здравният министър.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up