Вторник, Юли 07, 2020

Penkov2Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви пред БНР, че 140 милиона лева ще бъдат необходими на Здравната каса, за да покрие разсрочените за 2018 година задължения към чуждите здравни фондове и падежите за 2019 година. Той обясни, че касата ще разполага с тези средства и няма да се вземат пари от други пера на здравния бюджет.

„Срещата между премиера Бойко Борисов със съсловните организации на лекари и зъболекари, с Надзорния съвет на НЗОК и с Министерство на здравеопазването по Рамковия договор не е намеса в работата на здравната каса, а за да се докаже, че сме партньори с държавата в контрола по харченето на парите за здраве“, каза още д-р Пенков.
"Оказа се, че има една такава практика, която отдавна е заложена – от 2007 година, чрез която на деловодството става известно какви дължими суми има НЗОК едва тогава, когато някой пусне заповед и задължи те да направят даденото плащане. Иначе, че това са дължими суми и те са в баланса като дължими, не фигурират в счетоводния отчет на НЗОК за 2018 година като обща сума. Ако гледаш счетоводния отдел, задълженията са 0 по простата причина, че те не се предават в счетоводната дирекция, а стоят в друга дирекция, където съвсем стриктно се водят, но не са видими за всички", отговори д-р Пенков на въпрос дали не е необходимо някой да се извини на професор Плочев.
Цялото интервю с д-р Бойко Пенков чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up