Петък, Август 14, 2020

vaccineВ писмо, адресирано до различни институции, родители на деца се обявяват срещу въвеждането на задължителна имунизация против варицела. Повод за писмото е изказване на Главния държавен санитарен инспектор д-р Кунчев за намерението от 2019 година да се въведе ваксиниране с четиривалентна ваксина срещу морбили, паротит, рубеола и варицела. Сега според имунизационния календар, задължителна е тривалентна ваксина – морбили, паротит, рубеола, която се поставя на 13 месечна възраст на детето.
Авторите на писмото пишат:

Като отговорни български граждани и родители, сме наясно с важността на имунизационния
календар относно профилактирането на някои инфекциозни заболявания, но сме изключително обезпокоени за част от предложените промени в българския имнузационен календар през 2019 г., особено относно намерението за въвеждане на ваксина за варицела като задължителна за всички деца, като вероятно за целта ще се използва 4-компонентна комбинирана жива вирусна ваксина за морбили, паротит, рубеола и варицела (МПРВ) – съдържаща едновременно 4 живи инфекциозни патогена, която да замести сега използваната МПР (прилагана на 12-месечна възраст и 12 години).
Варицелата е леко детско заболяване и считаме, че намеренията за задължителност на ваксината са недобре съобразени спрямо характеристиките на заболяването, финансовото положение на държавата и възможните негативни последствия от задължителното рутинно прилагане на тази педиатрична ваксина.
Разбираме желанието на българските здравни власти и експерти да осъвременят имунизационния календар и да го съобразят с тенденциите в календарите на страните от Европейския съюз и Европа, но е важно да се отбележи, че в повечето европейски страни ваксината за варицела е по избор и е моноваксина, а не задължителна 4-компонентна ваксина.
В писмото са посочени редица аргументи срещу задължителната имунизация за варицела.
Подробно са изложени са изводи от поредица научни публикации и изследвания, като е дадена и библиографска справка. То е адресирано до Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подуправителя на НЗОК Йорданка Пенкова, Директора на ИАЛ Асена Стоименова, омбудсмана Мая Манолова, Директора на НЦЗПБ Тодор Кантарджиев и ЦЗПЗ.
До този момент министерството на здравеопазването не е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up