Понеделник, Май 25, 2020

hemotransfusionЕдва няколко десетки души са дарили кръв в Националната кампания за кръводаряване, организирана от националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст. Кампанията се проведе в деня на големия християнски празник Цветница под мотото "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" и бе благословена от патриарх Неофит. Мобилните пунктове за вземане на кръв бяха разположени около големите православни храмове, а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията.

Количеството на дарената кръв е два пъти по-малко от дневните нужди на болните в страната. Всеки ден от Националния център по трансфузионна хематология се транспортират по 100 литра кръв за пациентите.
Миналата година кръводарителите у нас са били малко над 164 000 или 21 на хиляда души население, което е под средния европейски минимум от 25 на хиляда се казва в репортаж на телевизия Европа. В България над 85% е родствено кръводаряване – казва проф. Фани Мартинова – директор на Националния център по трансфузионна хематология. Останалото е безвъзмездно кръводаряване, каквото е това в кампанията.
Практически при родственото даряване, събирането на кръв е принудително. По неписани правила, близките на пациентите са уведомявани, че ако не дарят определено количество кръв, не може да се проведе лечение на техния близък. Осигуряването на тези количества нерядко включва и даване на кръв срещу заплащане на чакащи пред центровете „доброволци”, организирани в махалите от бедни и безработни хора, най-често от ромски произход.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up