Неделя, Май 31, 2020

skender silaНеформалните плащания в здравната система е желателно да се намалят до 15 на сто, според ръководителя на офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила.
Той посочил на пресконференция, че в момента в България пациентите доплащат с лични средства размер на 44.2 на сто. Не е ясно откъде д-р Сила черпи информация, но данните на Евростат сочат всички доплащания. Огромната част от тях са официални доплащания на медицинската помощ, в най-голяма степен доплащане за лекарства, за медицински изделия и по Наредбата за достъпа до медицинска помощ. За всички тях има издадени касов бон и ако е необходимо фактура и са платени данъци.

Със сигурност нивото на неформалните доплащания и в момента не е по-високо от 5-10% от всички разходи. Следователно, ако според СЗО наистина неформалните плащания трябва да станат 15% има накъде да се развиваме.
През май СЗО щяло да изпрати чуждестранни икономисти и финансисти, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве, допълни още д-р Сила.
Изглежда, че нашите родни финансисти, които от половин година ръководят здравната система не се справят, щом ще им пращат чужда помощ. Както стана дума по-горе, жокерът 50/50 при доплащането вече е използван. След „обади се на приятел” ще остане само „помощ от публиката” ... на следващите избори.
Тази година Световният ден на здравето - 7 април, е на тема "Универсален достъп до здравеопазване: за всеки навсякъде", което означава всеки навсякъде да може да ползва здравни услуги без да изпитва финансово затруднение за това, обясни д-р Сила. По думите му има държави от европейския регион на СЗО, които много добре се справят с осигуряване на универсален достъп, но от друга страна най-бедната 1/5 част от населението най-вероятно няма да потърси здравна услуга заради финансово затруднение.
Д-р Сила, трябва да знае, че Българската здравна система гарантира универсален достъп до здравни системи, защото има наредба за Основен пакет от медицински дейности, гарантирани с бюджета на НЗОК. Част от тези дейности са гарантирани безплатно, а друга срещу добро доплащане. Освен това до доплащането имаме осигурен универсален достъп.
Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова казала, че в страната ни има добро здравно покритие с добро качество, но върху здравето влияят и други фактори, за които е необходимо обединяването на усилията на институциите, както и личната отговорност на всеки за собственото му здраве.
България трябва да се справи също с високите нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, наднорменото тегло на гражданите, незаразните болести, добавил д-р Сила накрая.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up