Вторник, Юли 07, 2020

varicela4740 раждани са се подписали под писмо, с което изразяват несъгласието си за въвеждане на задължителна имунизация на деца за варицела. В съобщението за подписката се казва:
С горното писмо искаме да изразим притеснението си от идеята за въвеждане на задължителна ваксина против Варицела в имунизационния календар на Република България.
Приветстваме идеята за актуализация на имунизационния календар на Република България и доближаването му до практиките в повечето европейски страни, където прилаганите дози са по-малко на брой и поставянето на ваксините е по избор на пациентите/родителите, както би трябвало да бъде в една демократична и модерна държава. 

Изразяваме нашето желание, ваксината за Варицела да бъде внасяна в България като самостоятелна ваксина и поставяна по избор на пациента/родителя. 
Като родители, всички ние желаем най-доброто за нашите деца. Всеки родител се опитва да се информира по различни теми, касаещи отглеждането и възпитанието на своето дете. Всеки разумен човек се интересува, какво представляват медицинските манипулации, които се прилагат на него и близките му. Писмото, което изпращам днес, е плод на дълъг период на търсене и сравняване на информация, образоване по темата от публикувани в световен мащаб лабораторни изследвания, провеждани от уважавани специалисти. Много често се твърди, че родителите, които имат резерви към ваксинирането, се информират чрез фалшиви новини. Държа да ви уверя, че в този случай, това не е така. В свят, управляван от принципите на конкуренция и печалба, монетата винаги има две страни. Всички ние, 4740 души, които подкрепяме протестното писмо, се надяваме, че при взимане на решенията си всички членове на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към Министерство на Здравеопазването, ще подходят разумно и ще вземат под внимание всичката налична информация, била тя в подкрепа или не на прилагането на конкретна ваксина.
Надяваме се по-често да получаваме като граждани адекватна информация от здравните специалисти по темата с ваксинирането и имунопрофилактиката, за да можем да взимаме информирани решения за себе си и своите близки.
Надяваме се, че писмото ни, ще бъде взето под внимание, при решаване на настоящи и бъдещи промени в имунизационния календар и че тези промени ще показват на гражданите на Република България, че живеят в демократична страна, която спазва принципа за общочовешкото право на избор по отношение на личното здраве и полага адекватни грижи за своето население. Писмото е адресирано до Цвета Караянчева – Председател на народното събрание, Кирил Ананиев – министър на здравеопазването, проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, доц. Асена Стоименова – директор на ИАЛ, д-р Венцислав Грозев – Председател на БЛС, д-р Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК, Мая Манолова – национален омбудсман и д-р Стойчо Кацаров – Председател на УС на ЦЗПЗ.
Целият текст на писмото, заедно с имената на подписалите се граждани можете да видите тук.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up