Вторник, Юли 14, 2020

zdr.karta 1Националната здравна карта е заложила критерий за личните лекари един на 1500 души население. Как се е стигнало до числото 1500 не става ясно от презентацията, качена на Интернет страницата на МЗ. Ясно е, че е ползвана методиката на Петър Москов, но и тогава и сега не се знае как точно са избрани „националните коефициенти”, по която се смятат болничните легла, броя на лекарите и медицинските сестри не е нито оповестяван, нито обсъждан.
Пак според новата здравната карта броят на лекарите трябва да е равен на броя на сестрите. За сравнение в европейския съюз съотношението лекари/сестри е ¼. При нас както е тръгнало скоро ще имаме същото съотношение, но на обратно.

Комисията на МЗ е пресметнала, че са ни необходими 48 патолози, което означава, че в момента имаме 2,5 пъти повече, макар повечето на преклонна възраст. Двама патолози на област вероятно биха били достатъчни, ако правеха само аутопсии, даже са много. Само, че през ръцете на тези специалисти преминават абсолютно всички тъкани и органи, които са били оперирани през годината, плюс всички биопсии, плюс профилактични изследвания, като цитонамазки например. От техните изследвания и диагнози зависи лечението на стотици хиляди пациенти.
Тези примери идват да илюстрират, че изчисленията на броя легла, лекари и прочее са емперични и за това са произволни. Целта на цялото упражнение е финансова – да се лимитира дейността на болниците, а не медицинска и няма нищо общо с качеството и достъпа до медицинска помощ. За това няма особено значение какви „национални коефициенти” се прилагат. Могат да се прилагат каквито си искате коефициенти.
Навремето учени са се опитвали да получат по емперичен път злато, обработвайки различни метали и съединения. Нарекли ги алхимици. Злато така и не получили.
Точно, колкото алхимиците са получили злато, толкова и МЗ ще получи качество от здравната карта. Подходът, логиката и средствата са същите.
Попитахме МЗ кои са членовете на Националната комисията, които са присъствали на заседанието и как са гласували. От пресцентъра отказаха информация кои са присъствали, но казаха, че всички са гласували „за” и картата е приета единодушно.
Според заповедта на Кирил Ананиев, членове на тази комисия са:
Председател Кирил Ананиев – министър, членове: Камен Плочев – Управител на НЗОК, Христо Хинков – Директор на НЦОЗА, Златица Петрова – Директор на ИАМО, Даниел Панов – НСОРБ, Галинка Павлова – БЛС, Ивелин Йоцов – БЛС, Николай Шарков – БЗС, Милка Василева – БАПЗГ, Пламен Таушанов – БАЗП, Бойко Пенков- зам. министър, Жени Начева – зам. министър, Илиян Бенишев – МЗ. Да не се чудите после, кого да търсите за последиците.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up