Вторник, Юли 14, 2020

invalidiНа 5 май се отбелязва Международният ден за правата на хората с увреждания. Тази седмица у нас продължиха да протестират родители на деца с увреждания. Те искат премахване на ТЕЛК, а вместо това да има оценка на потребностите. Преди няколко седмици в знак на протест след 15 години ходене по мъките България напусна една майка на дете с увреждания - Красимира Обретенова. Тя замина за Холандия. Тогава Красимира каза: „България изостави мен, сега аз напускам нея”.

„Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно”, заяви пред NOVA Красимира.
„Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си”, обясни Красимира и допълни, че все още ѝ предстои регистрация в общината.
„Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон”, заяви заместник-социалният министър Росица Димитрова.
„Премахването на ТЕЛК са в компетенцията на Министерството на здравеопазването”, посочи тя.
„Стартирали сме вече промените”, добави Димитрова.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up