Четвъртък, Май 28, 2020

bborisovДнес Министерският съвет прие Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори.
С нормативния акт се регламентират условията и критериите за избора на лечебни заведения, с които НЗОК сключва договори, когато разкритите легла са повече от броя легла по видове, определени с Националната здравна карта.
Наредбата се приема за втори път от Правителството. Предишната бе приета по предложение на министър Москов, но в последствие бе отменена от съда. Приетата днес наредба повтаря дословно текстовете на отменената.

Целта на нормативния акт е да се създаде правно основание за НЗОК, да не сключи договор с всички болници за видовете медицинска помощ, предоставяни от тях. По същество с нормативния акт ще се въведе още един лимит за болниците, този път върху броя на болните, за чието лечение касата ще заплаща.
Предишното приемане на същата наредба не даде никакви положителни резултати, но очевидно кабинетът няма други идеи. Пряка последица от приемането на наредбата ще са ограничаване на правото на избор на болните къде да се лекуват, натрупване на пациенти в листи на чакащи и нарастване на плащането от джоба на пациента.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up