Сряда, Ноември 25, 2020

KAИмаме най-чудещия се и най-изненадания Министър на здравеопазването К. Ананиев! Същият този министър е в сектора на здравето от зората на неговата младост. Още от онуй време разписва разчети, реже лекарства и болници, дава и отнема правомощия в сектора, болниците, поликлиниките, лабораториите, Касата, ИАЛ, МС и къде ли не! Назначава и не уволнява! Ощетява другите, без да му мигне окото, но докато се чуди. Скъп актьорски похват, който върви с голям успех в политиканстващата сфера. В живота, чуденето на автопилот не е за препоръчване, защото предизвиква у отсрещната страна отвращение и агресия!

Екипът му от професионалисти - и той същия – с осъдени и отстранени личности и съюзници, но на държавна хранилка... Ех, Начева, ех, кеф! Ама Министъра продължава да се чуди! И все да е изненадан! Като на изпит по руски, неподготвен, без домашно и изправен пред класа! Брей!!!
Отраснал си в системата, Министре, като важен чорбаджия, разписваш, режеш, санкционираш и знаеш кок кой е, откъде е дошъл, с чия препоръка, по чия роднинска линия и партийна принадлежност и пак се чудиш! Чудиш се на собствените си проекти, които ти си разписал и възложил още от времето, когато беше шефа на Касата, на надзора, на лекарствата...
Голямото чудене и голямото крадене нямат никаква разделителна линия!
Само две били болниците с проблеми!? А стига, бе! През годините всички у Европа разбраха, че на лекари, сестри и санитари не се плащат заплатите навреме! С години хората скандират! Показват ги и по телевизора! В цялата държава е политика липсата на отговорности и размитите бизнес интереси с държавата и нейната собственост. Факт! Безпардонен, циничен, позволен от теб и твоята клика факт, който чудейки се, се опитваш да заметеш под юргана и да насочиш яйцата в друга посока!
Но яйцата, Министре и Ко, яйцата са скъпи! Много скъпи! И всяко хвърлено яйце срещу екипа ти от некадърници и бездарници е и срещу теб и твоето безкрайно и неадекватно чудене! Защото яйцето е и символ на плодородие и берекет! Ама хвърлено срещу теб и управлението ти, политиката ти, отношението ти и вечните ти оправдания - означава точно обратното!
Базите и анонимните директори ти били виновни! Да, бе, и скърцащите душемета, хлъзгавите и разбити подове, счупените прозорци и вечните дарения на народа – било за апаратура, за консумативи, за лекарства... Парите все не стигали... Хората работели на ангария... Сметките били блокирани... Частни интереси източвали държавата...
Знам, че пак ще си учуден, аджеба, тъз злобна болна женица, що така ме атакува!?
Да, Министре на здравето и неговото пазене, който не трябва да се чуди, а да контролира, да уволнява, да сезира прокуратура и следствие за корупционни практики, за неизгодни сделки и опасни решения, за самоуправство и дерибейство на частни лица в държавните болници и държавната собственост! Ти не правиш това, което трябва да правиш! Даже като директор не правеше правилните неща и не взимаше под внимание нуждите и никога не се срещна с нито един от нас!
Били блокирани заплатите на хората! На кои, озадачений ти, Министре!?
Блокирани са парите на онези, които работят и никога не са получили твоята оценка и ти не си ги защитил! Блокирани са парите на хората, които ти плащат заплатата! На кого обаче не са блокирани парите, Министре!?! Твоята що не!? А трябваше отдавна да бъде!
И кой си ти, че да насочваш хвърлените яйца срещу друг!? Кой ти е разписал това право!? Ти си Министър, бе, не си съдия по куидич! Или май още не си разбрал и продължаваш да се чудиш!
Май те разбрах. Напълно. Ти още се чудиш какво правиш, къде се намираш и защо някой ти се е доверил за нещо си! И понеже чуденето ти е основна дейност, но куха и без съдържание, отново публикува за обсъждане на сайта на министерството текста, който е отменен за изчисления и определяне на трайно намалената работоспособност!
Г-н Премиер, четете внимателно, за да разберете, а не и вие да почнете да се чудите! Че аман вече от толкова чудене и маене!
Ей така де, за чуденето ми е...
Ама Животът има друга цена и се измерва във времето, което лети със същата скорост, с която започва чуденето ти и в този момент! И на заместничката Начева и екипа ѝ!
Автор: Ангелина Бонева

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up