Неделя, Ноември 29, 2020

e healthЕлектронният търг за лекарства, организиран от Министерството на здравеопазването преди близо две години пропадна окончателно. С Решение № 5439 София, 25.04.2018 ВАС потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията за отмяна на процедурата по провеждане на търга.
Каква е историята на електронния търг за лекарства?
През месец юни 2015 година по предложение на министър Москов, Министерският съвет взема решение за изграждане на Централизиран орган за обществени поръчки в здравеопазването, който да провежда електронни търгове за лекарствата на всички държавни и общински болници. Москов даже обещава до края на годината, през тази платформа да се закупуват и медицинските изделия.

Очакванията на МЗ тогава са електронния търг да спести между 120 и 240 милиона лева годишно от по-ниски цени на лекарства.
През януари 2016 в интервю за столичен вестник Москов изразява опасения, че съпротивата срещу електронния търг е голяма. Според него идея за електронна платформа за доставка на лекарства е имал и бившия министър Божидар Нанев и това било истинската причина за оставката му.
На 29.11.2016 г. министъра на здравеопазването открива процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамкови споразумения от Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване” (ЦОПСЗ), чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България”
Процедурата е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от от „МЕДЕКС” ЕООД и „Топ Хоспитал Сървис” АД. Поискане е и спиране на изпълнението на търга.
С Определение No 39/17.01.2017 г. КЗК e оставила без уважение искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за възлагане на обществената поръчка, а с Решение No 198/23.02.2017 г. е отхвърлена и жалбата.
Определението и решението са обжалвани пред Върховния административен съд, който с Определение №3059 /14.03.2017 ВАС оставя в сила решението на КЗК по отношение на временната мярка за спирането на търга, а с Решение № 6979/ 05.06.2017 ВАС остава в сила решение на КЗК, което отхвърля жалбата срещу обществената поръчка.
Така на 5 юни 2017 година са преодолени всички административни пречки и електронният търг за лекарства вече може да бъде проведен.
Пречки няма, но няма и търг.
На 5 октомври 2017 в отговор на питане в Парламента защо не се провежда електронния търг, министър Николай Петров отговаря: „Въпреки че подготовката за провеждане на електронни търгове за лекарства тече от миналата година, а идеята е от две, електронната борса все още не функционира. Причината е, че на здравното министерство му отнело доста време да намери договора за изграждането ѝ, а той е "еднолично подписан от министъра, несъгласуван с никого и неясен за никого".
На 25 октомври 2017, с Решение № РД-11-312/25.10.2017 г. на заместник-министъра на здравеопазването е напарвено изменение в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамкови споразумения от Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ), чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения“.
На 30 октомври 2017 министър Петров и целия му екип подава оставка.
На 9.11.2017 г. „Софарма Трейдинг“ АД обжалва Решението за изменение на обществената поръчка.
С Решение № 64 /25.01.2018 КЗК отменя Решение № РД-11-312/25.10.2017 г. на заместник-министъра на здравеопазването за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация в процедура за възлагане на обществена поръчка, защото възложителят е изменил условията на процедурата, като е извършил промяна в предмета, обема и общата стойност на обществената поръчка, на условията за плащане и доставка, неустойки във връзка с остатъчния срок на годност на лекарствените продукти в проекто-договора за обществената поръчка, а законът дава право единствено да се изменя срока, но не и условията на вече обявена поръчка.
Решение № 5439 София, 25.04.2018 Върховният административен съд потвърждава решението на КЗК за отмяна на процедурата.
На 5 май 2018 министерството на здравеопазването прекратява поръчката за провеждане на електронен търг за лекарства.
Това е хронологията на електронната платформа за централизиран търг за закупуване на лекарства и медицински изделия.
Без отговор останаха въпроса доколко провала на електронната платформа за централизирано договаряне на лекарства и медицински изделия е станало от неумение и некомпетентост или е провалено целенасочено.
Не знаем дали очакванията за икономии на средства щяха да се сбъднат, ако търгът бе проведен и изглежда няма да разберем никога.
Колко струва на бюджета изграждането на цялата система, разноските за обявления и съдебни дела, при условие, че както изглежда никога няма да бъде използвана?
Ще се потърси ли отговорност от виновните длъжностни лица?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up