Вторник, Юли 14, 2020

plochevВече трети месец НЗОК работи без Управител. На 16 февруари тази година здравният министър Кирил Ананиев поиска публично оставката на професор Камен Плочев, за това, че изпратил писмо до Народното събрание с информация за задължения на НЗОК към Европейски фондове в размер на общо 200 милиона лева, която информация била невярна. Седмица по-късно по разпореждане на Председателят на НС на НЗОК Жени Начева е извършена проверка, която установи, че изнесените от Плочев данни за задължения са верни. Самият Плочев заявява неколкократно пред медиите, че казал истината на органа, който го избира, че е водил вече разговори с премиера Борисов и че няма да подаде оставка, защото не вижда причина за това.

На 23 февруари, в медиите се появяват съобщения, че Управителят на НЗОК, професор Плочев е постъпил за лечение в болница. Касата остана без оперативно ръководство, защото няколко месеца преди това подуправителят д-р Димитър Петров е подал оставка, а на негово място не е назначен нов.
На 26 февруари на Интернет страницата на НЗОК излиза съобщение: „Поради постъпване в болница на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., неговите функции временно ще бъдат изпълнявани от назначения днес за подуправител д-р Йорданка Пенкова.”
Първият въпрос, който възниква тогава и който няма отговор и до днес е кой е назначил д-р Пенкова за подуправител на 26 февруари, след като Управителят е бил в болница още на 23-ти? Според чл. 19 от Закона за здравното осигуряване единствено Управителят на НЗОК има право да назначи подуправител, но ако той е в отпуск или в болнични не може да извършва никакви действия по служба, в това число да назначава и освобождава от длъжност. Възможно е д-р Плочев да е прекъснал лечението си за един ден и да е сключил трудов договор с д-р Йорданка Пенкова. Ако това, обаче не е така, то всички последващи действия носещи подписа на подуправителя, в това число подписаните рамкови договори за медицинските и денталните дейности може да се окажат юридически не легитимни.
Независимо от това, Управителят не може да отсъства неограничено време и да бъде замества за целия си мандат.
Порф. Плочев беше избран за управител на НЗОК на 28 юли 2017 с мандат от 5 години. Законодателят е предвидил, че ако е на лице „обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца”, мандатът може да се прекрати.
Няма информация дали към днешна дата проф. Плочев е още в болница, дали е изписан за домашно лечение или ползва платени ли неплатен отпуск, но през следващата седмица ще се навършат три месеца от деня, в който той спря да изпълнява служебните си задължения, като Управител на НЗОК. Това обстоятелство открива възможност пред Народното събрание да прекрати мандата му и да избере на негово място друг. Дали това е било договорено на политическо ниво още през февруари и дългият болничен на Камен Плочев (да е жив и здрав) е бил за да изтекат трите месеца, ще се разбере след броени дни.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гошо · преди 2 години
    какви 5 години бе Стойчо. Вземи прочети някоя книжка(норматив, закон). Довършва мандата на Комитов умнико. Ей много си повърхностен и алчен, като всеки доктор( за алчноста става въпрос).
  • Публикуването на коментара е спряно.
    D-r · преди 2 години
    Естествено, че елиминирането на Плочев е било уговорено още преди три месеца. Шуменската психиатърка беше назначена от приятелката си Жени, защото и е удобна за "черната работа". Тоа дава отговор и на въпроса "Кой е назначил д-р Йорданка Пенкова за подуправител на 26 февруари, след като управителят е бил в болница още на 23-ти.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up