Сряда, Октомври 21, 2020

manolova majaНационалният омбудсман Мая Манолова ще бъде домакин на обществена дискусия по проблемите на здравеопазването, която ще се проведе на 23 май(сряда) от 10:00 часа в сградата на администрацията на ул. Джордж Вашингтон № 22 в столицата.
Поводът да се организира дискусията са десетките жалби на граждани, представители на съсловни, професионални и пациентски организации, които се оплакват от системен недостиг на финансови средства в сектора, което се отразява негативно върху достъпа и качеството на предлаганите медицинските услуги у нас, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Напрежението в системата поражда скандали и протести на граждани и медицински специалисти а голям брой болници са изправени пред фалит. Потърпевши от тези негативни тенденции са както гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, така и работещите в сектора, чиито трудови права са застрашени. Поканени за участие в дискусията са народни представители, всички отговорни държавни институции, министърът на здравеопазването, управителят и членовете на НС на НЗОК, експерти и граждани, Български лекарски съюз, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Асоциация на областните болници, Национално сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българска стопанска камера, Център за защита правата в здравеопазването и други съсловни, професионални и пациентски организации, граждани и общественици.
Още миналата седмица при представяне на Годишния доклад на омбудсмана пред ПК по здравеопазване на Парламента, мая Манолова заяви, че ще инициира такава дискусия в опит да се намерят най-добрите решения за здравната система.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up