Понеделник, Август 03, 2020

BorisovПремиерът Бойко Борисов е наредил на министъра на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването (който е бивш министър и заместник министър на финансите) в срок от два дни да намерят механизъм, по който да бъдат изплатени заплатите на медиците от болниците в Ловеч и Враца. Към момента общата сума на дължимите трудови възнаграждения за периода февруари - април в двете болници е в размер на 1 873 113 лева.
Правителството не може да субсидира болниците, защото това представлява държавна по мощ и е в нарушение, както на Българското, така и на Европейското законодателство. НЗОК също не може да плати нищо повече от определения лимит и то само ако е налице извършена и отчетена медицинска помощ.

В момента единствения законен механизъм за незабавно получаване на заплатите е Инспекцията по труда да поиска обявяване в несъстоятелност на лечебните заведения, при което Фондът за гарантиране на вземанията на работниците и служителите може да изплати трудовите възнаграждения, след което да си възстанови парите от масата на несъстоятелността.
Ако Горанов и Ананиев намерят друг законов път да платят дълговете, то възниква въпроса това дали това решение ще се отнася само за болниците от Враца и Ловеч.
В момента в същата ситуация на забавено изплащане на заплати са още десет държавни болници. Дали и те трябва да започнат улични протести?
Преди две години държавната банка за развитие (ББР) в аналогична ситуация даде безлихвен заем на Военна болница в размер на 52 милиона лева, който в последствие беше погасен от Министерския съвет. Вероятно същата гимнастика може да се направи и сега, макар че по същество си е (зле) прикрита държавна помощ.
Генерално стои въпроса, редно ли е изобщо да се прави това и не се ли стимулира по този начин лошото управление на държавните предприятия?
След като толкова много болници са в тежко финансово състояние, дали вината е само на мениджърите или съществен принос има водената грешна здравна политика?
Да припомним, че НЗОК дължи на болниците над 120 милиона лева за последите три години. Не е ли по-правилно и отговорно държавнически, в тази ситуация Премиерът да нареди да се извършат реформи?
Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up