Сряда, Август 12, 2020

zdravna komisiaНа днешното си заседание, Народното събрание прие процедура за избор на нов Управител на НЗОК. Процедурата предвижда кандидатите да се предлагат в срок до 3 юли 2018 година. Съгласно Закона, кандидатури могат да се предлагат само от Парламентарните групи. В момента в Народното събрание има 5 парламентарни групи – на ГЕРБ, на БСП, на ОП, на ДПС и на Воля. Предложенията си парламентарните групи трябва да внесат писмено до Комисията по здравеопазване и предварително ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност.
Всеки от кандидатите ще бъде изслушан в открито заседание на Постоянната комисия по здравеопазване, след което ще бъдат гласувани на пленарно заседание на Парламента.

За избран ще е смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако на първият тур никой кандидат не получи повече от половината от гласовете се провежда втори тур между първите двама кандидати. Ако и тогава никой не получи необходимите гласове се открива нова процедура за избор с други кандидати.
Проф. Георги Михайлов от БСП за България се обяви за промени в закона и приемане на нова процедура, както и за промяна в правомощията на Управителя и на Надзорния съвет на касата. „НЗОК се е превърнала в подразделение на Министерство на здравеопазването и това трябва да се промени” заяви депутатът.
Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ, д-р Дариткова репликира, че процедурата по закон трябва да се изпълни и не може касата да се оставя без Управител, докато се разискват промени в закона.
В крайна сметка Народното събрание прие, предложените от управляващите правила.
Според кулуарните слухове, най-вероятният нов управител на касата ще бъде сегашният подуправител д-р Йорданка Пенкова, която се минава за много близка със заместник здравния министър и Председател на НС на НЗОК Жени Начева.
Евентуален избор на Пенкова ще означава, че премиерът Борисов няма намерение да сменя ръководния екип на здравното министерство. Слухове за смяната на Ананиев и екипа му веднага след края на Евро председателството се появиха по-рано този месец. Ако Борисов иска да смени министъра, то логично е парламентът да изчака с избора на Управител, за да се вземе мнението и на новия министър.
Евентуален избор на Пенкова ще означава също, че премиерът е доволен от здравната политика и състоянието на здравната ни система.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up