Вторник, Юли 07, 2020

penkova1Днес изтича срокът, в който Парламентарните групи могат да внесат предложения за нов Управител на НЗОК. С най-голямо внимание се очаква предложението на ГЕРБ, което почти сигурно ще получи необходимите гласове за избор от депутатите от управляващата коалиция. Формално кандидатът ще бъде избран след като премине изслушване и гласуване в комисията и пленарната зала на парламента, но който посочи ГЕРБ, той ще бъде и избран, така, че името на новия Управител на НЗООК ще стане известно днес. При предишния избор в Парламента беше внесено само едно предложение – това на проф. Плочев и няма да е изненада, ако и сега има само една кандидатура.
От ГЕРБ няма информация кого смятат да издигнат, защото както в други такива случаи се чака решението на Бойко Борисов.

По повод оставката на Плочев, Борисов заяви, че „всеки министър трябва да си идва с екипа”, което би следвало да означава, че той ще подкрепи кандидатура, посочена от здравния министър Ананиев.
За най-вероятен кандидат на Ананиев се смята сегашната подуправителка на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. Тя е лекар със специалност по психиатрия с дългогодишен опит, като Директор на РЗОК Шумен. Твърди се, че е много близка на заместничката на Ананиев и Председател на НС на НЗОК Жени Начева, по чието настояване беше избрана за подуправител. Кандидатурата ѝ обаче може да породи спорове и да даде козове в ръцете на противниците на ГЕРБ, защото като Директор на РЗОК Шумен, д-р Пенкова е била осъждана за конфликт на интереси, за това че е изплатила на фирмата на баща си и сестра си 163 065 лева по договор с НЗОК. Пенкова беше известна и с налагането на множество санкции на лечебните заведения от областта, които периодично ставаха повод за писане на протестни писма от недоволните от това отношение лекари.
Ако Борисов не е готов с човек до края на дена, може да се стигне до ново решение на Народното събрание, с което да се удължи срока за подаване на кандидатури.
Каквато и кандидатура да бъде предложена, тя едва ли ще да доведе до съществени промени в здравната политика. Макар да се избира от Народното събрание с мандат от 5 години, правомощията на Управителя на НЗОК са силно ограничени за сметка на тези на Надзорния съвет. От него не се очаква да утвърждава независимостта на институцията, а да следва безпрекословно указанията на министерството на здравеопазването.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up