Събота, Май 30, 2020

transplantaziaВтора чернодробна трансплантация от началото на годината е била извършена във ВМА. Донор станал 53-годишен мъж с мозъчна смърт, установена в МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов АД във Велико Търново. Донорът е имал мозъчен кръвоизлив.
Органите са били пренесени до София от Велико Търново с военен самолет. Трансплантацията е извършена от екипа на доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. Пациентът е в добро състояние, контактен и адекватен, казал днес пред медиите проф. Никола Владов.
Това е осмата трансплантация на черен дроб от началото на годината, 7 от които са от трупен донор. Извършени са и 14 трансплантации на бъбрек (3 от жив донор) и 4 на сърце. През 2017 година са били извършени 40 трансплантации на бъбрек и 12 на черен дорб. През 2014 година съответно 56 бъбречни и 19 чернодробни.

43 пациенти чакат за нов черен дроб, 1010 чакат за бъбрек, 42 за сърце, 18 за бял дроб и 11 за панкреас по данни на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Успешното извършване на трансплантация на орган винаги е добра новина. Въпросът е докога ще са толкова малко, че да се съобщават сякаш е изстреляна космическа совалка. Успехът на политиката в сферата на трансплантациите може да се оцени по това, че извършването на трансплантация вече да не е новина.
За сравнение световният лидер в трансплантациите – Хърватска извършва между 350 и 400 трансплантации на органи на година. През цялата 2000 година, когато стартира националната си програма, Хърватска е имала 12 донора на органи. Сега техният брой е над 140 годишно.
Броят на трупните донори в страната ни от началото на годината е 8, а през миналата са били 19.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up