Четвъртък, Май 23, 2019

Околна среда, води, храни

Древнотта е стигнала до съвремието благодарение на лечебните качества на растенията.
Българската лечебна флора е не само най-богатата в Европа, но и най-добре проучената.
Тя съдържа над 4100 вида висши растения, от които около 750 са лечебни.
От тях, около 250 се използват интезивно в официалната и народна медицина.
За всяка болка имаме билка.

Aмерикански учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Health day.

В продължение на 6 години изследователи от Националния университет в Сингапур, изучават диетата и оценяват на повече от 6000 души на възраст 60+. Доброволците в експеримента преминават специални тестове, които показват доколко разрушителните процеси на стареене влияят върху мозъка.

e171Проучване от университета в Сидни ни предоставя притеснителни нови доказателства за наночастиците , които се намират в много от хранителни продукти. Учените предупреждават, че добавки като Е171, могат да имат значителни дългосрочни вреди на човешкото здраве, заради въздействието им върху чревната микрофлора. 
Лекарите алармират, че не разполагаме с достатъчно доказателства за безопасността  на тези хранителни добавки.

1 W qnkwBFN5 uo0mo MPVXAМного от предимствата на интермитентното гладуване са свързани с промени в хормоните, генната експресия и функцията на клетките.
По време на пост тялото ви инициира важни клетъчни възстановителни процеси и променя нивата на хормоните, за да направят съхранените мазнини по-достъпни.
Ето някои от промените, които се случват в тялото ви на гладно:

Нива на инсулин: Кръвните нива на инсулин намаляват значително, което улеснява изгарянето на мазнини.
Растежен хормон: Кръвните нива на хормона на растежа могат да се повишат до 5 пъти. По-високите нива на този хормон улесняват изгарянето на мазнините и натрупване на мускули.
Клетъчна реновация: Тялото предизвиква важни клетъчни възстановителни процеси, като например отстраняване на отпадъчни материали от клетките.
Генна експресия: Има благоприятни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и защитата срещу болести 

България е на осмо място в света по пиене. Това показват данните от глобално проучване, публикувано в престижното медицинско издание "Лансет". 

Изводите от него показват, че в почти всички държави консумацията на алкохол е нараснала значително през последните 30 години. Според прогнозите, които покриват 189 държави, ако надигането на чашката продължи с такива темпове, до 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват поне веднъж месечно.

В световен мащаб през 2017 година възрастните са консумирали средно по 6,5 литра алкохол. За сравнение в същия период българинът е погълнал 12,8 литра. Така едва седем държави ни бият по чашка, а в други 181 пият по-малко. Безпрецедентен лидер в класацията е Молдова, където всеки възрастен се налива с по 15 литра годишно. На второ място е Литва, следвана от Чешката република, Нигерия и Ирландия. Шести в класацията са германците, а седми латвийците. След България в топ 10 влизат още Люксембург и Франция. Във всички останали държави употребата на алкохол е под 12,4 л годишно на глава от населението. На дъното на класацията е Кувейт, където възрастните изпиват по 0,005 литра за година.

PropionateReleaseImageПропионат, хранителна съставка, с широк спектър на приложения- в хлебни изделия, фуражи за животни и изкуствени аромати, увеличава нивата на няколко хормона, свързани с риска от затлъстяване и диабет, според нови изследвания, проведени от Харвард Т.Х. Училището по обществено здраве на Чан в сътрудничество с изследователи от болницата  БЖ в Бостън и Медицинския център на Шеба в Израел.

Проучването, което комбинира данни от плацебо-контролирано проучване при хора и мишки, показва, че пропионатът може да предизвика лавина от метаболитни събития, които водят до инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - състояние, характеризиращо се с прекомерни нива на инсулин. Резултатите показват също, че хроничното излагане на пропионат при мишки води до увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

11 милиона души умират от небалансирано хранене – или всеки пети смъртен случай е заради консумация на вредни продукти или неправилен режим. Резултатите от научно изследване по този въпрос е публикувано в авторитетното издание Lancet. В проучването са участвали 130 учени, обработили данни от 195 държави. Те анализирали потреблението на 15 категории хранителни продукти от 1990 до 2017 година. Резултатите били обработени в Института на здравето към Чикагския университет, с главен ръководител доктор Кристофър Мюрей.

EKЕвропейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС, съобщи пресслужбата на българското представителство на ЕК. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, уточниха оттам.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Log in or Sign up