Неделя, Ноември 29, 2020

Смокини с токсини са засекли инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в търговската мрежа, съобщиха оттам. От продажба са спрени 210 кг.
Сушените плодове са в опаковки от 0.150 кг. с произход от Турция и срок на годност до декември 2020 г. Техен вносител е „Елит-П" ЕООД, Пловдив.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля кексчета, френско производство заради възможни метални парченца в тях, съобщиха оттам. За опасните сладкиши е получена информация тази сутрин през Системата за бързо оповестяване на храни (RASFF), в която са свързани всички организации в Европейския съюз, отговарящи за безопасността в този сектор.

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово. Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева направиха проверка на място.

Здравната каса поема едва една трета от стойността на медицинска храна, която е жизненоважна за млад мъж, прекарал тежка операция с пълна резекция на тънките черва и част от дебелото черво поради мезентериална тромбоза. За това алармира пред bTV пациентът Делян Митрев от Пловдив, който очаква трансплантация на тънки черва във Великобритания, но поради неуредици и промени в нормативната уредба е принуден сам и с помощта на близки да се справя с един почти непосилен проблем – да си осигурява всеки месец по 3500 лв. за медицинската храна, вливана интравенозно, и за допълнителните добавки, без които не може да живее.

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Това стана ясно от брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда. Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров, многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот.

Близо 50 души се събраха вчера пред входа на Водната палата в Пловдив, за да изразят недоволството си срещу биоцентралата край село Труд, която според тях системно обгазява селото с неприятни миризми и замърсява въздуха.
Посрещнати със затворени врати, без никой от институцията да слезе при тях, те облепиха сградата с плакати и лозунги.

Развалени яйца и месо дори за децата, мухлясало мляко, изтекъл срок на годност. Това е обобщеното описание на храната, която пациентите в болници САГБАЛ Шейново, УМБАЛСМ Пирогов и НСБ по Рехабилитация

В Европейския съюз 13 процента от смъртните случаи са свързани със замърсяването, според доклад, публикуван днес от Европейската агенция по околната среда, предадоха световните агенции.

Ядрени регулатори във Финландия, Норвегия и Швеция отчетоха завишени стойности на радиация в атмосферата през изминалата седмица.
След анализ на данните, холандски здравен орган смята, че радиацията идва от западна Русия и е възможно да става въпрос за „повреда в горивен елемент“, пише Би Би Си.

Log in or Sign up