Четвъртък, Юли 02, 2020

ananiev parlamentНад 22% от българските ученици консумират енергийни напитки, като най-висок е делът на децата от 14 до 18 години - в тази възраст те консумират повече от една напитка на ден. Тези данни изнесе от трибуната на Народното събрание днес здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ПП „Воля“ Полина Цанкова – Христова по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Статистиката е обобщена след анализ на резултатите от изследване, проведено преди 5 години, чиято цел е била да определи риска от употребата на енергийни напитки. Анкетирани са били 683 ученици, които е трябвало да отговорят какви храни и напитки употребяват, в това число и високоенергийни, уточни министърът.

 Навлизайки в конкретика, той цитира данни, според които чениците между 3 г, които консумират

От парламентарната трибуна Кирил Ананиев припомни констатациите на специалистите, които алармират за наличието на стимулиращи съставки в енергийните напитки, в това число и кофеин. Те се включват в състава им за да намалят чувството на умора, но могат да имат и неблагоприятен ефект, особено ако са приети в по-голямо количество или заедно с други стимулиращи вещества.

Анализирайки нормативната рамка у нас министър Ананиев обясни, че с наредба е забранено предлагането на енергийни напитки на територията на училища, съща така е забранена продажбата им на ученици в други търговски обекти.

„Не съществува специфично законодателство за енергийните напитки на европейско ниво. Националното законодателство на някои държави-членки има специфични изисквания в определяне на максимални линии и граници за определяне на съдържанието на някои продукти в тях", допълни Кирил Ананиев. Той посочи, че в Германия например са въведени максимални граници за съставките на енергийните напитки с цел осигуряване на безопасна консумация. Пълна забрана за продажбата им на лица до 16 години обаче има само в Литва и Латвия, обясни министърът.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up