Неделя, Януари 26, 2020

1 W qnkwBFN5 uo0mo MPVXAМного от предимствата на интермитентното гладуване са свързани с промени в хормоните, генната експресия и функцията на клетките.
По време на пост тялото ви инициира важни клетъчни възстановителни процеси и променя нивата на хормоните, за да направят съхранените мазнини по-достъпни.
Ето някои от промените, които се случват в тялото ви на гладно:

Нива на инсулин: Кръвните нива на инсулин намаляват значително, което улеснява изгарянето на мазнини.
Растежен хормон: Кръвните нива на хормона на растежа могат да се повишат до 5 пъти. По-високите нива на този хормон улесняват изгарянето на мазнините и натрупване на мускули.
Клетъчна реновация: Тялото предизвиква важни клетъчни възстановителни процеси, като например отстраняване на отпадъчни материали от клетките.
Генна експресия: Има благоприятни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и защитата срещу болести 

Ново проучване показа, че периодичните пости спомагат за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта сред хора, които са в риск от развиване на диабет тип 2.
Теорията гласи, че по-дългите периоди на гладуване увеличават способността на тялото да се справя с по-големи обеми храна и хората могат да се наслаждават на храни, които обикновено се смятат за нездравословни, при условие че ги консумират в определен период от време през деня.

Екипът от учени анализира ефектите от времево-ограниченото хранене при 15 рискови мъже (на средна възраст от 55 години) в продължение на два седемдневни периода.
Мъжете са следвали обичайната си диета, но ограничават ежедневния си прием на храна до деветчасов период - или хранене между 8:00 и 17:00 часа за седмица или между обяд и 21:00 часа за седмица.

 

Резултатите ни показват, че модулирането на времето, а не това, което ядем, може да подобри контрола на глюкозата. Видяхме и отслабване на теглото в това проучване, което може да е допринесло за резултатите. " – обяснява Леони Хайлброн, водещ автор

Периодичното гладуване може да стимулира благосъстоянието на мозъка, като намаля риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

"Макар че тези ранни резултати са обещаващи за контролиране на кръвната захар, е необходимо по-голямо проучване за по-дълъг период от време, за да се проучи напълно ефективността на този модел на ограничено хранене," заключава Хайлброн.

Въпреки това, хора с напреднал диабет или приемащи лекарства за диабет, хора с анамнеза за хранителни разстройства като анорексия и булимия, както и бременни или кърмещи жени, не трябва да правят интермитентно гладуване, освен ако не са под строго наблюдение на лекар, който може да ги контролира. 

Източник:  MedicalNews; HealthLine

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up