Неделя, Септември 27, 2020

Общо 19 закрити и 1 открит басейн е затворила през изминалата година и половина столичната Регионалната здравна инспекция. Причината за това решение са превишените норми на дезинфектанти и химикали, а на собствениците са наложени глоби.

Тази седмица стартираха традиционните проверки на Здравните инспекции в страната за качеството на водата в басейните. Освен за бактериите, които могат да предизвикат инфекции, инспекторите следят и за препаратите във водата. Ако в басейна има повече хлор от допустимото, то плажуването може да стане опасно.

 

„Все още летният сезон не е открит. Държавният регулярен контрол е текущ, регулярен и целогодишен. В столицата имаме 178 басейна, от които 48 са открити“, обясни главният инспектор по „Обществено здраве“ Марияна Петрова.

Тя сподели, че преди да бъде открит даден плувен басейн, той минава през поне три последователни проверки. Когато показателите им са в норма, се открива в експлоатация. „Системният контрол е без предварително обявяване, дори е насочен, когато имаме сигнали от граждани. Благодарение на тях откриваме съответните нарушения, разбира се, те не са толкова много“, допълни Петрова.

В обсега на проверките е не само качеството на водата, но и сградния фонд, текущата хигиена на мястото и материалната база - душове, съблекални, санитарни възли, осветление, отопление и др.

Близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните. Влизайки в басейна, ние споделяме, както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli). Те са нормалните обитатели на дебелото черво, но попаднали в тялото през устата - при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат оплаквания отстрана на гастро-интестиналния тракт - от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности. Някои щамове Е. коли са особено опасни. Такива са Е. коли О157:Н7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.

Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) - малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgonair

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up