Четвъртък, Август 13, 2020
Една фирма приготвяла „отрова“ и три болници сервирали това

Развалени яйца и месо дори за децата, мухлясало мляко, изтекъл срок на годност. Това е обобщеното описание на храната, която пациентите в болници САГБАЛ Шейново, УМБАЛСМ Пирогов и НСБ по Рехабилитация

са получавали от фирма “ Ира-Ирена Георгиева Ет“.
Репортажът е на Нова телевизия и в него, думите на вече бившите служители на фирмата бяха потвърдени и от болничния персонал. Това, обаче е краят на историята, а някои от проблемите са надничали още в началото при обявяването на обществените поръчки, критериите за тежест и средствата предвидени за храна, а всички останали са били видими в хода на нейното изпълнение.
Обществените поръчки
Пирогов
От трите болници най-дълго е работила с фирмата болница „Пирогов“. Документите по приключване на ОП са от началото на 2019г., договорът е за две години. Общата сума за целият период на договора,, която Пиргов трябва да плати на фирмата 1,8 млн. лв. Сумата на пръв поглед изглежда голяма, всъщност не е така. Лечебното заведение прогнозира 593 496 хранодни за целият период на договора или 813 на ден. Крайната сума е около 3.03лв. на човек за храна за цял ден. Критериите, по които фирма е избрана да доставя храна на Пирогов са най-ниска цена и макар че е възможно, не е включен критерий за качество.
Любопитно е, че по време разглеждане на документите комисията установява, че на фирма Ира-Ирена Георгиева ЕТ и липсват определени документи, например сертификат по БДС. На въпрос на комисията „ Икономическият оператор ще може ли да представи документи, изготвени от независим орган, които да доказват, че отговаря на стандартите за качество, фирмата отговаря с „не“. За да си набави липсващите сертификати и е даден срок от 5 работни дни. Разбира се в указания срок сертификатите за качество по БДС за приготвяне на храна са налични.
Шейново
АГ Шейново сключва договор през август 2019г. в предхождащата обществена поръчка на стойност 168 хил.лв. за 1 година и е постигнала дори по-ниска цена за храноден от тази на Пирогов – 2,77лв. И при тази обществена поръчка не е включен критерии за качество и победителят се определя единствено на база „ най-ниска цена“ .
Тук комисията на лечебното заведение е помолила „Ира-Ирена Георгиева ЕТ“ да обоснове ниската цена, която предлага, тъй като е с 20% по-ниска от тази на друга фирма в участвала в търга. Отговорът който дава фирмата е, че е производител на по-голяма част от продуктите влагани в ястията.

НСБФТР
Подобна е и ситуацията с болницата по рехабилитация. Тя също е сключила договор през 2019г. , но без предварително обявяване, а чрез директно договаряне и сама е поканила въпросната фирма, заедно с други две да участват. Там договорената цена е 6,87 за храноден ( 172 710лв. за 25120 хранодни) повече от двойна в сравнение с другите две болници.
На фона на ниската цена, която прогнозират лечебните заведения, критериите за качество са впечатляващи. Те са записани различни наредби, а диетите, с които хранят пациентите с различни заболявания се приготвят по строго определени рецепти. Впечатляващо е, и че някой допуска, че за 60-70 ст. на хранене може да получи повече от картофена супа, по който и да било стандарт. Но това не е основният проблем. Болниците не са задължени от закона да правят проучвания, как например се вади сертификат по БДС за 5 дни и дали фирма, която твърди, че е производител е регистрирана като такава, те се осланят на документи, които въпросната фирма е представила. И тъй като не са заложили критерии за качество са сключили договор с тези, които са предложила най-ниска цена.
Това на което се пропуска, е че освен че кухнята е „ тровила хората“ ( както се изрази една от бившите и служителки) това се е случвало с мълчаливото съгласие на лечебните заведения.
Болница Шейново заяви, че е стартирала процедура по предварително прекратяване на договора, но все пак го е изпълнявала цяла година. Предварително прекратяване на нещо, което изтича така или иначе след 20-ина дни е малко закъсняло.
Пирогов също съобщиха, че започнат процедура по предсрочно прекратяване, но са  изпълнявали договора повече от година, а този на болницата по рехабилитация дори вече е изтекъл.
В договорите,, които са сключили са записани няколко важни неща.
Първо от всички ястия доставчикът предоставя проби, които се съхраняват в лечебното заведение при специалиста по диетично хранене или друг оторизиран от лечебното заведение специалист. Същият този специалист приема храната три пъти на ден с приемно-предавателен протокол, именно за да се следи дали тя отговаря на различните изисквания.
Договорът е предвидил възможност храната да бъде върната, ако видимо се разминава с очакваното и да бъде заменена с нова, а при съмнение за невидими несъответствия да бъде дадена за изследване в специализирана лаборатория от болницата, която я получава.
Кухнята е задължена да предостави достъп на представители на лечебните заведения, ако искат да посетят мястото, на което се приготвя храна, също и на БАБХ.
При само три констатирани нарушения договорите могат да бъдат прекратени предсрочно, предвидени са и 30% неустойка, ако фирмата предоставя некачествени храни.
Нищо от това не е направено, за прожлемите с храната е иинформирана само самата фирма. Макар, че има "цял класьор оплаквания" от репортажа на Нова Тв разбрахме, че БАБХ не е постъпил нито един сигнал. Защо не е постъпил от пациентите е до някъде обяснимо, те условно се делят на два вида, едните са приели по презумпция, че болничната храна е некачествена, а другите дори не допускат, че е възможно никой да не упражнява контрол.
Защо обаче не е постъпил от болниците, от ръководството, от персонала, който в случая на Шейново дори е предвидено да се храни със същата храна. И от двете лечебни заведения потвърдиха, че многократно са получавали развалена и некачествена храна. Потвърдиха, но не тези, които трябваше. Не видяхме хората, чиито подписи стоят по договорите за ОП, нито тези чиито подписи по приемно- предавателните протоколи.
Прокуратурата ще разследва фирмата приготвяла храната, но отговорността за живота и здравето на пациентите не е нейна, а на лечебните заведения, които са ги приели.
Може би някой ще обясни, от медицинска гледна точка, какви могат да са последствията за бременна жена, хранила се с развалено месо и яйца или за бебе, за пациент с язва и т.н.
Какви са опциите пред лежащо болен, с роднини в провинцията, които нямат възможност да му донесат храна? И ако това се сервирало на хората в съзнание, какво е ли приготвяно за хранене със сонда?
Какво са показвали пробите, които са получавали в болницата от ястията, кой е осъществявал контрол?
Давани ли са развалени храни на пациентите и къде са отговорните лица ? Или ако не са давани, а връщани, както се понамекна тук-там, с какво са се хранили пациентите и защо болниците в продължение на година безропотно са приели да изхвърлят няколко хиляди лева на ден?
Кой печели от това да се поддържа договор, който единствено трупа загуби, влияе лошо на имиджа и застрашава живота на тези, които зависят от това лечебно заведение? Не печели нито болницата, нито пациентите, печели единствено фирмата доставчик , с мълчаливото и за сега необяснено съгласие на някой друг.
Отговорността, отношението към пациента, загрижеността не са по-малко важни от техниката, специалистите, мащабността, защото професионализъм е всичко от това. Пациентът има нужда от неговата цялост, защото, съгласете се, не бихме могли да му кажем например: „ Ще ви оперираме с "Да Винчи", пък от храната, който оцелял- оцелял“

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up