Вторник, Юли 07, 2020

smogЕвропейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, посочва в проучване Европейската агенция по околната среда.
Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз, съобщи ДПА.
Около 422 000 са случаите на преждевременна смърт през 2015 г., свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.
Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.
Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха, посочва ДПА.

Замърсеният въздух нанася поражения на екосистемите, почвата, горите, езерата и реките и намалява реколтите, напомня Европейската агенция по околната среда.
У нас, според данни на Националния център за обществено здраве и анализи заболяванията на дихателната система са втората най-честа причина за хоспитализация, след тези на сърдечно- съдовата.
Болестите на дихателната система са третата най-честа причина за смърт след сърдечно-съдовите и злокачествените заболявания.
Голяма част от смъртността от белодробни заболявания, дължащи се на замърсен въздух, тютюнопушене и други фактори на обикалящата среда могат да бъдат отнесени към „предотвратимата смъртност”. Мерките за подобряване на средата освен, че са със значим ефект върху цялото население са и далеч по-евтини за обществото в сравнение с необходимите разходи за лечение на възникналите заболявания и техните усложнения.
Здравеопазването не е само болници, линейки и лекарства.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up