Понеделник, Март 18, 2019

Профилактика, превенция, епидемиология

Mycobacterium tuberculosis bacteria 16 x 9От 18 до 22 март 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от здравното министерство.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.

lekar bolnПрез 2018 г. Здравната каса е заплатила за 2 363 581 профилактични прегледа на възрастни или с 36 034 повече в сравнение с предходната 2017 година, когато са регистрирани 2 327 547 прегледа. Това сочи справка на НЗОК, изготвена за „Право и здраве“. От нея става ясно, че през 2018 г. фондът е платил и за 10 013 вторични профилактични прегледа на здравноосигурени лица, каквито не са били въведени през 2017 г.

морбили94 са случаите на морбили у нас досега, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Плашещо е, че в момента имаме два пъти повече заболели от морбили за седмица, отколкото миналата година". Това каза в предаването "Метроном" на Радио "Фокус" директорът на Центърът по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

vaksНа днешното си заседание правителството одобри Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие при условие за последваща ратификация, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Към настоящия момент рамковото споразумение е подписано от почти всички държави-членки, с изключение на: България, Финландия, Полша и Швеция. То предвижда възможност за последващо присъединяване на държави-членки, допълват оттам.

kidney painВ България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда. Това заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“, в сутрешния блок на БНТ.

"През 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура в света е извършена само 15 години по-рано", каза още той.

vaccineДецата в Италия няма да могат да ходят на училище, ако родителите им не представят доказателства, че са били ваксинирани, предаде BBC Решението става факт след продължили месеци дебати за задължителното имунизиране, припомня агенцията.

Така италианските родители рискуват да бъдат глобени с до 500 евро, ако изпратят неваксинираното си дете на училище. Според закона "Лоренцин", назован по името на бившата здравна министърка, която го въведе, на децата трябва да бъде направена серия от задължителни имунизации, преди да тръгнат на училище. Сред тях за ваксините за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

vaccineМорбилната инфекция, която пламна у нас е причинена от вирус, който идва от други региони извън България - генотипът е с чуждестранен произход и се среща в Италия, Германия и Италия. Това съобщи здравното министерство днес.

От ведомството уточниха, че 21 проби са били изпратени Германската регионална референтна лаборатория за диагностика на морбили и рубеола в Института „Робърт Кох“ в Берлин. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299, показват анализите. Той е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер, категорични са експертите.

mioma2Общо 337 жени са прегледани в рамките на програмата "Скрининг на миомната болест" на Столична община, 84 от тях са насочени за медикаментозно лечение, а 62 - за операция. Тези данни бяха представени на пресконференция днес, съобщи сайтът stolica.bg. Анализът на резултатите сочи, че 40% от всички преминали дами имат симптомите на заболяването.  

Скринингът стартира на 5 февруари т. г. и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ-болница"Св. София" и Втора АГ-болница "Шейново" и държавната Университетска АГ-болница "Майчин дом", отчетоха организаторите.

„За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община, а скринингът на мимомната болест е петата профилактична програма на общината.Превенцията и пролактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза кметът на София Йораданка Фандъкова.

syringe 417786 1920Двете най-големи постижения на медицината са ваксините и антибиотиците. Ако не бяха тези две неща населението на Земята нямаше да е 7 милиарда души, а може би на половината. Тези лекарства спасиха света от гибел. Това заяви акад. Богдан Петрунов, председател на Съвета на настоятелите на МУ-Плевен в сутрешния блок на БНТ.

"Без ваксините няма да може да преминаваме инфекциозните заболявания. Каквото и лекарство и да приеме човек има опасност, но има и опасност да пиете вода - може да се задавите. Лекарствата и ваксините се тестват по толкова много начини, че няма как нещо вредно да попадне в тях", разкри още акад. Петрунов.

Log in or Sign up