Неделя, Август 09, 2020

12345По световни данни една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст страда от ендометриоза, като е възможно и да не знае за заболяването си. Информацията за истинското разпространение на ендометриозата у нас е оскъдна и непълна, жените не познават добре проблема и последиците от него, ето защо новосъздадената фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще инициира национално проучване по темата заедно с Министерството на здравеопазването. Това стана ясно на пресконференция в столицата днес, на която създателката на фондацията Ана Димитрова представи целите и инициативите й.

 По данни на фондацията едва 20% от хората са чували за заболяването, но при над половината жени, които имат репродуктивни проблеми – най-вече трудно забеменяване, причините са заложени в това заболяване. Освен това се знае, че са необходими приблизително 7-8 години, за да бъде поставена точната диагноза, а когато това се случи 32% от жените развиват депресия.

„Не знаем какви са цифрите у нас, но стана ясно, че такава статистика не се събира. Затова наша основна мисия е разпространяването на информация относно ендометриозата и оказване на подкрепа на жените“, каза Ана Димитрова. По нейните думи целта на новосформираната организация е да работи за повишаване на здравната култура на всички – и жени,и мъже, а така също и да разпространяване информация, свързана с превенция на репродуктивните проблеми.

Фондацията ще търси делово партньорство не само със здравното министерство, а и с министерствата на образованието и на околната среда.

Предвижда се да бъдат организирани обучения на специалисти в малки градове, тъй като там са най-очевидни недостатъчните знания на хората за болестта. Също така ще се проведат обучения с лекари за прилагането на нови лекарства. Друга цел на фондацията е разработването на програма за менструално здраве в училищата, заедно с МОН. Ще бъдат предприети стъпки за сътрудничество с МОСВ, като идеята е да се инициират проучвания, целящи да установят ролята на диоксините за появата на ендометриоза – един тема, която е обект на засилен научен интерес в световен мащаб, стана ясно още не пресконференицята днес.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up