Сряда, Декември 02, 2020

13 09 02 62694 1Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“ започват кампания за безплатни очни прегледи на деца, която ще продължи през април и май, съобщи сайтът stolica.bg. Инициативата ще обхване 15 детски градини и много училища в столичния град.

От няколко години Детската очна клиника на Александровска болница е в активно партньорство със Столична община за осъществяването на тези прегледи, като досега повече от 5000 деца на възраст между 6 и 8 години са прегледани от специалисти на болницата, обясни доц. д-р Александър Оскар, водещ невроофталмолог и детски офталмолог от Александровска болница и председател на организация "Шалом".

По неговите думи тази година към инициативата са се присъединили и други неправителствени организации - „Лайънс клуб Иван Рилски“, Националната мрежа за децата, както и най-голямата верига специализирани детски оптики.

„Най-важното в тази възраст е т.нар. „мързеливо око“, което засяга около 6% от всички деца. Много често то няма никакви външни прояви и проблемът се установява едва при профилактичен преглед“, обясни специалистът.

Желанието на организаторите е тези прегледи да станат част от календара на Столична община всяка пролет и есен. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up