Сряда, Септември 23, 2020

Mangarov2„Държавата трябва да реши дали ще се ваксинират хората, или не. Когато в едно учебно заведение има деца, които не са ваксинирани, те застрашават останалите, които са имунизирани. Принципът при имунизациите е, че, за да има колективна защита, трябва да бъдат ваксинирани над 95% от децата“. Това заяви „Тази сутрин“ на БНТ доц. д-р Атанас Мангъров, педиатър и инфекционист, началник на отделение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” в София. Коментарът на специалиста бе провокиран от огласените тези дни данни от социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“, според които над 1 млн. българи вярват, че ваксините са световна конспирация. 

 

„Държавата трябва да защитава интересите както на тези, които искат да се ваксинират, така и на тези, които не искат. Страховете на хората, че ваксините може да отключат аутизъм, да доведат до алергии или да претоварят имунната система на децата не са доказани“, допълни доц. Мангъров.

Според него, за сезона 2017-2018 г. по данни на РЗИ  в страната са направени 12 606 противогрипни ваксини. У нас има 30 000 лекари, би трябвало всички да са ваксинирани, а те не са.

„Т.е. как можеш да убеждаваш някого, че ваксините са положително нещо, когато ти самият не вярваш в това, независимо, че си лекар", коментира още доц. Мангъров..

"Видимата страна в това изследване е, че има 1 млн. души у нас, които вярват, че ваксините може да им навредят. Всеки от тези хора има съпруг, съпруга, деца и т.н. Когато в едно семейство има майка или баща с тези страхове, можете да бъдете сигурни, че те се споделят от всички останали у дома. Т.е. този 1 млн. трябва да бъде умножен поне по две или по три“, добави той.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Сивков · преди 6 месеца
  Така.....дойдохме си на думата-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА!?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Питащ · преди 6 месеца
  Ваксината също е потенциален източник на увреждане и заплашва здравето. Някой поема ли отговорност за настъпилите увреждания?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Любопитно · преди 1 години
  Много интересно как неваксинираните застрашават имунизираните??? Нали са имунизирани???
  • Публикуването на коментара е спряно.
   проваксер · преди 1 години
   Неваксинираните поддържат и пренасят болестотворния микроорганизъм. Това пречи на ерадикацията на болестта. Трябва да се има предвид, че не всички могат да се ваксинират. Например новородените се ваксинират за морбили на 9-12 месец. До тогава неваксинираните, като потенциален източник на инфекция, са заплаха за тях. Въпросът с ваксинацията не е лична отговонрост, защото си заплаха не само за себе си, а за другите. Не могат да ви повдигнат обвинение за самоубийство, но за убийство могат и трябва.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up