Вторник, Септември 17, 2019

shutterstock 363313181. Svetoven den onkoУспешно приключи поредната акция в рамките на скрининговата кампания, организирана от Центъра за защита правата в здравеопазването за ранна диагностика на рака на гърдата и рака на простатната жлеза. Този път скринингът бе проведен в Община Шабла.

Екипът от специалисти – д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог и д-р Георги Тодоров, лекар по клинична лаборатория бяха в Шабла. 248 жени бяха прегледани с ехограф, като при 3 от тях бяха установени злокачествени тумори, а при други 28 бяха доказани доброкачествени формации – аденоми, липоми, атероми, кисти. Сред прегреданите имаше и 5 жени, прекарали онкохирургична интервенция преди години. По преценка на д-р Младенов на 13 жени бяха направени и мамографски снимки с цел уточняване на диагнозата.

 Излязоха и резултатите от лабораторните изследвания за туморни маркери за рак на простатата, направени на 75 мъже от Община Върбица, където екипът на ЦЗПЗ беше предишната седмица. Двама пациенти са насочени за лечение, тъй като резултатите им са показали отклонения, съобщи д-р Тодоров. В Община Шабла пък са изследвани 41 мъже, като се очаква техните резултати да станат ясни тези дни.

Тази събота и неделя екипът на ЦЗПЗ ще бъде в община Симитли, където се очаква също прегледите да преминат при голям интерес от местните хора.

Това едесетата поред скринингова кампания, реализирана със спомоществователството на Райфайзенбанк. Тя е насочена към малки общини и отдалечени населени места, където хората са затруднени в достъпа си до медицинска помощ по финансови и географски причини.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up