Понеделник, Септември 23, 2019

old peopleСветовната здравна организация разпространи доклад, в който се вижда, че продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години.
Серията „Световна здравна статистика“ е годишен преглед на здравеопазването в света, изготвен от Световната здравна организация (СЗО).
Докладът на Световната здравна статистика за 2016 г. се фокусира върху свързаните със здравето цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от всички държави - членки на ООН през септември 2015 г.
Целите за устойчиво развитие са насочени към постигането на по-устойчиво бъдеще за всички. Те включват премахване на бедността и неравенството, осигуряване на достъпна и чиста енергия, намаляване на въздействията, изменящи климата, осигуряване на по-добър достъп до образование и насърчаване на мира.

Далеч от универсалното здравно покритие
Глобалната средна продължителност на живота се е увеличила с 5 години в периода от 2000 до 2015 г., което представлява най-бързото увеличение от 60-те години на миналия век насам. Най-значителното увеличение се наблюдава в Африка, благодарение на намаляването на детската смъртност, подобреният контрол над маларията и подобреният достъп до лекарства за лечение на ХИВ. Тук продължителността на живота се е увеличила с 9,4 години и е достигнала 60 години.
Въпреки глобалното подобрение, неравенството продължава да съществува. Когато става въпрос за деца, докладът показва, че продължителността на живота зависи от държавата на раждане. Новородените в 29 страни с високи доходи имат средна продължителност на живота от 80 или повече години, докато новородените в 22 държави в Африка на юг от Сахара имат средна продължителност на живота под 60 години.
Продължителността на живота на жените и мъжете показва подобни тенденции. Жените в Япония и мъжете в Швейцария могат да очакват да живеят най-дълго: съответно около 87 години и 81 години. Междувременно хората в Сиера Леоне от двата пола имат най-ниска средна продължителност на живота в света: около 51 години за жените и 49 години за мъжете.
"Ползите са неравномерни. Подкрепата за страните да преминат към универсално здравно осигуряване, основана на силна първична медицинска помощ, е най-доброто нещо, което можем да направим, за да се уверим, че никой не е изоставен", казва д-р Маргарет Чан, бивш генерален директор на СЗО ,
Световната здравна статистика за 2016 г. измерва достъпа до 16 основни услуги, а резултатите показват, че всеобщото здравно покритие все още е основен проблем, особено в регионите на Африка и Близкия изток. Освен това, много хора плащат високи разходи за медицинска помощ.

Справяне с предизвикателствата чрез намаляване на рисковете
Световната здравна статистика 2016 показва, че милиони хора умират преждевременно всяка година, включително:
    • над 10 милиона смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и рак преди 70-годишна възраст
    • 5,9 милиона смъртни случая преди 5-годишна възраст
    • 4,3 милиона смъртни случая, причинени от замърсяване на въздуха
    • 3 милиона смъртни случая в резултат на замърсяване на околната среда
    • 1,25 милиона смъртни случая вследствие на пътнотранспортни наранявания
    • 303 000 смъртни случая на жени от усложнения на бременността и раждането
    • 800 000 души умират от самоубийство
    • 475 000 души умират от убийство
Освен това милиони хора се заразяват с ХИВ, туберкулоза или малария - всяка година общо около 225 милиона души.
1,7 милиарда души се нуждаят от лечение за тропически болести, които според СЗО често са пренебрегвани.
Докладът също така посочва значителни пропуски в данните, които ще трябва да бъдат запълнени, за да се проследи напредъкът към Целите за устойчиво развитие.
Например, около 53% от смъртните случаи в световен мащаб не се регистрират, въпреки че страни като Бразилия, Китай, Иран, Южна Африка и Турция са постигнали напредък през последните години.
За да се посрещнат предизвикателствата, от решаващо значение е да се преодолеят рисковите фактори, които допринасят за заболяванията и смъртта в световен мащаб. СЗО подчертава, че са необходими промени, за да се подобрят следните показатели:
    • 3,1 млрд. души използват главно замърсяващи горива в бита си.
    • 1,1 милиарда души пушат поне един тютюнев продукт.
    • 1,8 милиарда души консумират замърсена вода.
    • 946 милиона души се изхождат на открито.
    • 156 милиона деца на възраст под 5 години имат ограничения в развитието.
    • 42 милиона деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло.
Източник: MedicalNewsToday

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up