Вторник, Август 11, 2020

vaccine497 са регистрираните случаи на морбилна инфекция в страната до днес, взривът затихва в първоначално най-засегнатата област - Благоевград, но се разраства в областите София-град и София-област. Това съобщи на пресконференция в МЗ по повод началото на Европейската имунизационна седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Единични остават случаите в останалите засегнати региони на страната - областите Перник, Кюстендил, Бургас, Велико Търново, допълни той.

Засега констатациите на здравните власти показват, че най-засегнати остават бебетата и децата, като обаче има и случаи на инфекция, предадена от майка на дете. 7% от заболелите не са получили първа имунизация на 13-месечна възраст, а 13% - не са били имунизирани с втора имунизация на 12-годишна възраст, сочи статистиката на здравното министерство. Също така според наблюденията на експертите  в 76% от случаите засегнатите са от ромската общност, като главната причина е значителната миграция на това население - вътре в страната и извън нея. 

"Тези хора не винаги са настроени отрицателно към ваксините, напротив. На практика обаче в много случаи децата остават на грижите на баби и дядовци, които забравят да ги запишат при личен лекар и така пропускат имунизации. В други случаи децата пребивават по-дълго в чужбина, където родителите им работят и пак пропускат имунизации поради отсъствие от страната.  Затова нашите колеги от РЗИ работят много активно и всеотдайно за издирването на такива семейства и изясняването на имунизационния статус на децата им.Също така трябва да отдадем дължимото и на здравните медиатори ", каза д-р Кунчев.

Той припомни и ролята на антиваксърите, чиято активност също не е за подценяване.

"Светът оценява опасността от погрешната и заблуждаващата информации и взема мерки. Знаем например какво направи Фейсбук - тази мрежа вече филтрира антиваксиналните постове, както и такива, които съдържат непроверени факти и лъжливи новини, свързани с ваксините. Руското правителство реши разпространяването на невярна информация за ваксините да бъде включено в Наказателния кодекс и да бъде третирано като престъпление и наказвано по съответния начин, защото е престъпление против общественото здраве. Не съм привърженик на подобни крайности, но е факт, че и други правителства осъзнават тази опасност и вземат мерки", каза д-р Кунчев и подчерта:

"Важно е да ограничим възможностите на антиваксърите да влияят върху хората. И, от своя страна, да предоставяме информация, която е ясна и не ги обърква".  

Днес по повод старта на Европейската имунизационна седмица делегация на Световната здравна организация ще посети един от градовете с най-голямо разпространение на морбили - Самоков. Там експертите на СЗО ще се запознаят на място със ситуацията и с работата на медицинските специалисти на терен.

Невена Попова

"     

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up