Събота, Януари 23, 2021
Ваксина срещу варицела в новия имунизационен календар

Според обновения план за задължителна ваксинация пробите Манту, имунизации и реимунизации срещу туберкулоза, ще се извършват в кабинетите на личните лекари, а не както беше честа практика до сега, в специализираните лечебни завения. Джипитата ще трябва да осигурят специалисти, които да извършат интервенцията, ако нямат нужната квалификация.
Основните приеми пневмококова конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст се намаляват от три на два ( досега тази имунизация се правеше на втори, трети и четвърти месец от раждането.). Реимунизацията на 12 месеца се запазва. Промяната засяга всички деца родени след 01.01.2020г. вкл.

Ваксината срещу варицела се въвежда като препоръчителна. Нововъведенията включват и отпадане на реимунизацията срещу туберкулоза на 11 годишна възраст и добавяне на нова, срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.
Промените са свързани с необходимостта имунизационния календар да бъде осъвременен съгласно препоръките на Световната здравна организация се казва в мотивите на здравното министерство. Промените влизат в сила от 01 януари 2020г.
Магдалена Василева


 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up