Вторник, Януари 26, 2021
Оралната ваксина за полиомиелит предизвиква повече заболявания от дивия вирус

Четири африкански държави съобщават за нови случаи на полиомиелит, свързани с оралната ваксина. Глобалните здравни данни показват, че в момента повече деца са инфектирани от вируси, произхождащи от ваксината, отколкото в дивия вирус.

В доклад в края на миналата седмица Световната здравна организация(СЗО) съобщава за девет нови случая на полиомиелит, причинени от ваксината в Нигерия, Конго, Централноафриканската република и Ангола. Седем страни, на други места в Африка имат подобни огнища, а случаи са съобщени и в Азия. От двете страни, където полиомиелитът остава ендемичен, Афганистан и Пакистан, в Пакистан са установени случаи, свързани с ваксина.

 

В редки случаи живият вирус в пероралната полиомиелитна ваксина може да мутира във форма, способна да предизвика нови огнища. Всички случаи на полиомиелит, получени от ваксина, са предизвикани от вирус тип 2, съдържащ се във ваксината, който тип се смята за елиминиран в диво състояние преди години.

Полиомиелитът е силно инфекциозно заболяване, което се разпространява в замърсена вода или храна и обикновено поразява деца под 5 години. Около една от 200 инфекции води до парализа. Сред тях малък процент умират, от парализа на дихателните мускули.

Инициативата за ликвидиране на полиомиелита започна през 1988 г. и всички се надяваха заболяването да бъде ликвидирано в света до 2000 г. Оттогава до сега са поставяни много пъти нови такива срокове, но засега без успех. Миналата седмица донорите на кампанията за ерадикация на полиомиелита обещаха нови 2,6 милиарда долара за борба с болестта. 

За изкореняване на полиомиелит е необходимо да се имунизира повече от 95% от населението. СЗО и партньорите отдавна разчитат на орални ваксини срещу полиомиелит, тъй като те са евтини и могат лесно да се прилагат, като се изискват само две капки на доза. Развитите страни използват по-скъпата инжекционна полиомиелитна ваксина, която съдържа инактивиран вирус, неспособен да причини полиомиелит.

Независимият съвет за наблюдение (група, създадена от СЗО за оценка на ликвидирането на полиомиелита) предупреди в доклад този месец, че получен от ваксина вирус на полиомиелита, се „разпространява неконтролирано в Западна Африка, преминава географски граници и поставя нови въпроси и предизвикателства за целия процес на ликвидиране на болестта. "

Светът за наблюдение признава, че служителите вече не успяват да постигнат наскоро обявената цел да премахнат всички огнища на полиомиелит, получени от ваксина, в рамките на 120 дни след откриването им.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път.[1] Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.

Източник: Асошиейтед прес

В България се използва инжекционна ваксина, която се прилага мускулно на 2,3,4 и 16 месец след раждането и на 6 годишна възраст.
Последните два епидемични взрива, регистрирани у нас са през 1991 г. в резултат на внос на див полиовирус 1-ви тип от Таджикистан и през 2001 г. в резултат на внос също на див полиовирус 1 тип от Индия. И при двата случая са засегнати основно неимунизирани и непълно имунизирани деца – общо 46. Пропускането на редовните имунизации обрича децата на риск да развият редица ваксино-предотвратими инфекции, какъвто е и полиомиелитът.

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up