Вторник, Юли 14, 2020
Клиника Майо разкрива точно как да разберем дали се натоварваме достатъчно физически

Американската служба за превенция на заболяванията и промоция на здравето препоръчва хората на възраст между 18 и 64 години да извършват всеки ден поне 75 минути упражнения, класифицирани като „енергични“.
Какво представлява енергично упражнение? Клиниката Майо, която е световно известна мрежа, включваща над 4700 лекари и учени - отговаря на този въпрос.

Упражненията могат да се разделят на три групи: лека активност, умерена активност и енергични упражнения. И трите вида активност допринасят за изграждане на физическо благополучие, но е важно да се прави разлика между тях, за да знаете кога трябва да „натискате” тялото си - и кога е време да се върнете към обикновени тренировки.

 

Леки упражнения
Това са бавни разходки, чистене с прахосмукачка, градинарство и дори готвене могат да се считат за „леки“ упражнения, според медицинския център на Университета в Рочестър. Клиниката Майо препоръчва да ги изпълнявате в акомпанимент на музика. Ако можете да тананикате мелодия от началото до края на упражнението, тогава то е леко и релаксиращо.

Умерени упражнения
Като един вариант за седмичната доза, клиниката Майо казва, че имате нужда от 2 часа и 30 минути умерени упражнения седмично. Такива са планинския туризъм, аеробни танци, кънки на лед, йога и ходене с бърза скорост. За да проверите дали сте в тази зона, опитайте да кажете стихотворение. Ако можете да го кажете, но дишате трудно, значи сте в зоната на умерено натоварване.

Енергични упражнения
Ако не можете да изречете дори няколко думи, без да си поемете дъх, клиниката Майо казва, че сте се озовали в енергичната зона. Бягане, колоездене със скорост повече от 15 километра в час, скачане на въже и плуване, всички попадат в тази категория.
Препоръките на Американската служба за превенция на заболяванията и промоция на здравето е 75 минути от тези упражнения всяка седмица.


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up