Вторник, Януари 26, 2021
Ваксиниране на медицинските служители

Много служителите, които се грижат за най-уязвимите граждани, като тези в старчески домове и диализни центрове, не се ваксинират за грип, което поставя пациентите със слаба имунна система в риск от сериозно заболяване или смърт, казват здравните експерти, научаваме от статия на Бостън Глоуб.

Нов държавен доклад, който проследява процента на ваксинация през миналогодишния грипен сезон, установява, че много клиники, амбулаторни лечебни заведения, диализни центрове, домове за възрастни хора и старческиндомове, степента на ваксинация на работниците е доста под 90 процента, каквато е държавната цел за здравните заведения.

 

Сред най-ниските проценти на ваксинация в заведенията в Масачузетс са били старческите домове със 72 процента, дневните центрове, които предоставят хранителни, рехабилитационни и други услуги за възрастни с увреждания в общността с 61 процента.

В отговор регулаторните органи на щата Масачузетс изпращат напомнящи писма до десетки заведения, посещават диализни центрове, за да прегледат процеса си за ваксиниране на работници и служителите и дори предлагат пари, като стимул.

„На първо място, здравният персонал пряко взаимодейства с пациентите. Те биха могли да им предадат грип и ние искаме да предотвратим това да се случи “, каза Катрин Фило, директор в Масачузетския департамент по обществено здраве. Високите проценти на ваксинация гарантира, че голям брой полагащи грижи няма да се разболеят по време на епидемия от грип, каза Фило.

Държавните разпоредби изискват от всички здравни заведения, като условие за получаване на лиценз, да предоставят безплатно грипни ваксини всяка година на всички свои служители, но те имат право да откажат ваксинирането. Заведенията са длъжни да докладват на държавата колко отказа има и колко от тях са по медицински причини и колко са имали неизвестен ваксинационен статус.

Неотдавнашен доклад на Американския център за контрол и превенция на заболяванията установява, че медиците в Североизточната част на страната имат най-ниските проценти на ваксинация срещу грип в САЩ. Той също така установи, че процентите в цялата страна са най-ниски сред работещите в заведения за дългосрочни грижи, като например в старчески домове.

В Масачузетс, сред 315 старчески домове, които съобщават данни, приблизително 16 процента от работниците са отказали да бъдат ваксинирани.

Тара Грегорио, президент на Асоциацията за грижи за възрастните в Масачузетс казва:
„Някои от нашите служители отказват ваксинацията поради религиозни или здравни причини, а други се опасяват, че ваксината е неефективна или опасна“

За заведенията, които постигнат поне 90 процента ваксинация през този грипен сезон, държавата ще възстанови разходите за подновяване на лиценза им, който може да достигне до 1000 долара.

Сред 61 диализни центъра, които съобщават за степента на ваксинация, 83 процента от работниците са се ваксинирали за грип, а приблизително 9 процента са отказали. Останалите са посочили медицински причини или техният статус е неизвестен.

Д-р Холи Крамер, президент на Националната фондация за бъбреците и професор по медицина в университета Лойола в Чикаго, заяви, че пациентите, получаващи диализа, са изложени на особен риск от сериозни усложнения от грипа, тъй като често имат силно отслабена имунна система.

„Медицинските работници трябва да бъдат ваксинирани, тъй като пациентите на диализа са по-склонни да развият тежък грип и да се наложи да бъдат хоспитализирани и могат да умрат от грип“, каза Крамер.

Най-голямата верига за диализни центрове в Масачузетс с повече от 35 центъра Фрезениус, съобщава че около 86 процента от работниците му в Масачузетс са били ваксинирани през миналия грипен сезон, което е по-високо от средното за индустрията от 83 процента.

„Политиката ни предвижда всеки доставчик на здравни грижи, който работи с пациенти в нашите диализни центрове, да получава ваксина срещу грип всеки сезон и ако служител откаже, изисква този служител да носи маска за лице, когато е в близост до пациенти“, заяви говорителят на Fresenius Брад Пуфър.

„Ние продължаваме да инвестираме значителни ресурси в напомняне както на служителите, така и на пациентите за опасностите от грип за хората, живеещи с бъбречна недостатъчност, и ние сме ангажирани да подобрим тези усилия“, каза той.
Години наред регулаторите се фокусираха върху засилването на ваксинациите срещу грип сред работниците в болниците, който преди десетилетие беше паднал под 70 процента. Държавният здравен департамент започна да публикува списък на процентите на ваксинация във всяко заведение и много болници започнаха да прогонват работниците, които отказват ваксини, като ги накараха да носят маски през целия грипен сезон. Редица болници изискват от лицата, полагащи грижи, да получават ваксина за грип всяка година като условие за заетост.

В резултат, процентът на ваксинираните бавно, но стабилно се покачва и през последните няколко години е над 90 процента.

„Някои доставчици на здравни грижи използват креативни начини за гарантиране на спазването на ваксинациите, като например предлагат ваксинации на място денонощно и позволяват на служителите да използват работното време за имунизиране“, казва Патриша Нога, вицепрезидент на Асоциация за здравето и болниците.

Тя каза, че асоциацията силно подкрепя новите политики за подобряване на усилията в цялата държава, включително въвеждане на изискване цялата работна сила в здравеопазването да бъде ваксинирана.

Засега регулаторните органи насочват вниманието си към останалата част от здравните заведения с цел да съпоставят резултата си с този на болниците.

„Надяваме се и очакваме да видим същата траектория и в другите видове здравни заведения“, каза Фило.


 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up