Неделя, Ноември 29, 2020
Следим онлайн разпространението на коронавируса

Цeнтърът зa cиcтeмни изcлeдвaния и инжeнeринг към Униceрcитeтa "Джoнc Хoпкинc" в Бaлтимoр, щaтa Мeрилeнд, публикувa oнлaйн кaртa нa гeoгрaфcкия oбхвaт нa грипa.
Вcички дaнни в нeя ce oбнoвявaт в рeaлнo врeмe caмo c дaнни oт дocтoвeрни oфициaлни изтoчници, кaтo Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция и цeнтрoвeтe зa кoнтрoл нa зaбoлeвaeмocттa в CAЩ, Eврoпa и Китaй. Ocвeн брoя нa зaрaзeнитe пaциeнти кaртaтa пoкaзвa кoлкo ca пoчинaлитe и oздрaвeлитe към мoмeнтa.

Картата е достъпна тук Към момента в света има повече от 6000 заразени в близо 20 държави. Сред тях са САЩ, Тайланд, Япония и Южна Корея. Вирусът достигна и Европа, с потвърдени случаи в Германи и Франция. Огнището на заразата е Китай, където са всички смъртни случаи - над 100. Симптомите на коронавируса са близки до тези на грипа - температура, кашлица, задух и затруднено дишане.
Пред БТВ вирусологът и завеждащ лабораторията проф. Нели Корсун обясни, че към момента не са изследвани съмнителни проби у нас.
По думите и тестовете, които са специфични за изследването, ще бъдат получени в началото на следващата седмица. Проф. Корсун подчерта, че симптомите на новото заболяване са сходни с тези на често срещаните респираторни заболявания. Именно затова разграничаването между двете може да стане единствено въз основа на специфични лабораторни методи.
Вирусологът обясни, че за новия вирус ще се изследват хора с тежки симптоми и епидемична връзка със заразени. Според нея мерките трябва да бъдат насочени към пътниците, които идват от заразени райони.
Идващите пътници трябва да бъдат под медицинско наблюдение и при наличието на първите симптоми на респираторно заболяване – да уведомят лекуващия лекар за състоянието и пътуването си“, допълни експертът.
По думите ѝ все още са много неизвестните по отношение на вируса. Тя обясни, че това е нов и непознат щам, към който никой по света няма имунитет.
Освен това коментира, че все още не се знае кой е източникът, какви са начините, както и лекотата на предаване на заразата.
Не се знае дали е възможно продължително предаване, което да даде повод за предизвикването на епидемия“, допълни още вирусологът. За собствена безопасност експертът съветва да се носят санитарни маски, които обаче да се сменят на всеки 2 часа.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up