Петък, Април 03, 2020
Инфекцията с коронавирус добива характер на пандемия

Епидемията от коронавирус до този момент е причинила смъртта на най-малко 259 души и е заразила близо 12 000 души в световен мащаб, като продължава да се разпространява извън Китай.
Вирусът е потвърден в повече от 27 държави, след като бе открит за първи път в китайския град Ухан през декември. Близо 60 милиона души са блокирани в китайските градове. В Европа, единични случаи на инфекция с коронавируса са регистрирани във Финландия, Франция, Германия, Италия, Русия, Испания, Швеция и Великобритания.

 

Карантина
Правителството на Съединените щати обяви в петък, че ще наложи 14-дневна забрана за пътуване на всички пристигащи от Китай, независимо от тяхната националност. Гражданите на САЩ, пристигащи от Китайската провинция Хубей, чиято столица е Ухан, ще трябва да преминат 14-дневна задължителна карантина при пристигането си, докато тези, които пътуват във всяка друга част на Китай, ще бъдат изследвани и мониторирани.
Президентът Доналд Тръмп подписа нареждане, с което преустановява влизането на чуждестранни граждани, които са пътували в Китай през последните две седмици
Това е първият случай на издаване на заповед за задължителна карантина в САЩ от 50 години.
Забраната на САЩ идва, след като Сингапур забрани влизането в страната на всички пътници идващи от континентален Китай, като обяви, че всеки, който е бил в Китай през последните 14 дни, няма да може да посети или да премине транзит през града - държава. Тайван също е спрял молбите за издаване на визи за китайски граждани и е забранил влизането на хора от провинция Хубей.

Забрана за полети
Над двадесет държави, включително САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Южна Корея, са наели самолети за превозване на дипломати и граждани от Ухан.
Въпреки, че Световната здравна организация не препоръча забрана за пътуване, въздушният трафик в посока Китай става все по-ограничен. Повече от 15 международни превозвачи, включително British Airways, Air Canada и American Airlines, са спрели някои или всички полети до и от континенталния Китай.

Вирусът се предава преди да се появят симптоми
Ново проучване, публикувано в четвъртък вечер в САЩ, показва, че хората могат да разпространят коронавирус Ухан, преди да са се появили симптоми. Няма никакво съмнение, след като прочетете този документ, че има безсимптомно предаване, "каза д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт за алергия и инфекциозни заболявания" в САЩ.
Германски изследователи откриха, че вирусът се предава от хора без симптоми в пет случая в една група хора: от родител до дъщеря, от тази дъщеря до двама нейни колеги и от един от тези колеги до други двама колеги.
Китайският министър на здравеопазването заяви също, че вирусът може да се разпространи безсимптомно.
Въпросът е от решаващо значение, тъй като наличието на безсимптомно предаване, изисква по-драматични мерки за контрол, като например по-строги карантини.

До този момент в България не е регистриран случай на инфекция с коронавирус. В страната ни са осигурени необходими китове за диагностика за инфекцията. Епидемията от грип е в разгара си.

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up