Понеделник, Септември 28, 2020
Отрицателен е първият тест за коронавирус на пристигналите студенти от Ухан

Тестът, който беше направен в късните часове на евакуираните от Ухан български студенти във ВМА, излезе отрицателен за новия коронавирус, така че момичето и момчето са отрицателни за заболяването на този етап, но ще им бъде направен и повторен тест,

за да се предотврати фалшив отрицателен резултат в случай, че са се заразили по време на полета. Това каза полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести, на брифинг с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
" Втората част на евакуацията беше от гр. Истър, Франция до София, придружени от екип от ВМА. Транспортът премина без произшествия. Те бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата. Тестът, който беше направен в късните часове, излезе отрицателен за новия коронавирус, така че са отрицателни за заболяването на този етап.
Тази сутрин са в добро състояние - усмихнати, наспали се. Настанени са в две стаи - за момчето и момичето, с контролиран достъп" - каза Полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести. 
Днес лекарите продължават с новите изследвания.
 "На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшив резултат, ако са се заразили по време на полета." - добави той. 
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор съобщи, че: "Има сънародници, които очакваме. Има и нормален поток от хора, които изпълнявайки бизнеса си, имат пътувания. Макар че много намаля потокът.Ако е необходимо ще увеличим мерките, заедно с партньорите ни от ЕС."
Екипи на медицински специалисти има на летищата в София, Варна и Бургас.
Доц. Ангел Кунчев уточни, че: "Ефективността на входящия граничен контрол за спиране на заразни болести по всякакви световни данни е между 20 и 25%. Илюзия е да се мисли, че с каквито и да било гранични мерки, може да спрете разпространението на дадено заболяване, особено пък въздушно-капково."
Имаме почти всеки ден случаи на хора, които показват отклонение в температурата и ние ги изследваме.
По думите му, има много фалшиви сигнали и хора, които искат да се изследват за наличието на заразата, без да отговарят на критериите за това, което затруднява работата на специалистите.

Източник: БНТ

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up