Четвъртък, Април 02, 2020
Опасни или забавни - митовете за коронавируса

Пандемия или не, страхът от коронавирусът се разпространи по целият свят, заедно със съпътстващите такива ситуации митове. Тъй като за сега се смята, че вирусът се е пренесъл от пазар за животни в Ухан, хората масово се притесниха, че домашните любимци също могат да са преносители. Преносители на новия корона вирус ли са домашните любимци? От Световната здравна организация

успокояват, че за момента няма данни, че домашни животни като котки и кучета могат да бъдат заразени с коронавирус. Въпреки всичко е препоръчително да измивате ръцете си със сапун след като контакт с домашни любимци. Това ще ви предпази от различни видове бактерии, като Ешерихия коли и Салмонела, които могат да бъдат предавани от животно на човек – казват от организацията.
Друг мит обезпокоил съзнанието на населението, е че вирусът може да пристигне с пратка от Китай. И на въпроса „Безопасни ли са пратките от Китай ?“ СЗО информират категорично - Да. Писмата и колетите от Китай са безопасни. Хората, които получават пратки от Китай не са изложени на риск от заразяване с корона вирус. Според данни от проучвания в миналото е известно, че корона вирусите не оцеляват дълго върху предмети като писма и колетни пратки.
"Винаги трябва да проверявате източниците си казва д-р Андрес Ромеро , специалист по инфекциозни болести в здравния център на Провиденс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния. „Не разчитайте само на един източник и погледнете информация, идваща от други страни, за да разберете как наистина се държи този вирус.“CDC и WHO са надеждни места за информация за коронавируса.“
Така ще избегнете излишни тревоги и ще бъдете сигурни, че коронавирусът не произлиза от бирата Corona. Може да звучи като налудничева идея, но търсенето на „коронавирусна бира“ се увеличи значително през последните няколко седмици като индикация за видовете въпроси, които хората задават в тази спешна за здравето ситуация. – пише Healthline.
Важно е също да знаем, че пиенето на чудодейни напитки, рекламирани навсякъде в социалните мрежи няма да ни предпази от заразяване.
„Всъщност, Miracle Mineral Solution (и подобни продукти) съдържат натриев хлорит, който се превръща в белина, когато се смесва с лимонена киселина съгласно инструкциите. Ще свършите с патологията на хранопровода, ако пиете разреден белина.  Вирусът атакува вашите дихателни клетки, а не  вашата стомашно-чревна система.“ – казва д-р Грегъри Поланд , експерт по вируси и ръководител на групата за изследвания на ваксините в клиниката Майо.
Безразборният прием на антибиотици, които може би са ви останали от предишно лечение, също няма да ви помогне да се предпазите, тъй като антибиотиците лекуват само бактериални инфекции - не вируси като коронавируса. – информират от Център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) САЩ.

 

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up