Неделя, Март 29, 2020
Защо не доказваме коронавирус у нас?

От близо една седмица от екрани и по всички комуникационни канали заради коронавирусната заплаха ме облъчват следните мои колеги: д-р В. Мутафчийски, лекар и военнослужещ – председател на национален кризисен щаб, назначен да координира криза от заразна болест, без има криза, по специалност коремен и едноскопски хирург. Д-р Кантарджиев – микробиолог, самоназовал лабораторията в ръководения от него НЦЗПБ, като Национална и референтна. Д-р Ангел Кунчев – единствен, който в този щаб май разбира за какво иде реч. Основния липсващ - министърът на здравеопазването, но сериозен издател на наредби със съмнителна полезност и практичност.

Най-важното от работата на щаба - видяхме прелестта на българската генералска униформа във всичките ѝ разновидности и купища общи приказки, преразказ на международния новинарски обмен. Самообявиха се за последна инстанция, демонстрираха линейка, скафандри, пръскане на асфалта и измислиха нова .... декларация, която всички идващи от Италия и Китай да попълват.

Всъщност, мерките за да се предпазим от тази идваща инфекция трябва да се насочени към хората, а не към чиновниците.
Кампанията трябваше да се организират първо отдолу нагоре, с главно участие на епидемиолози и инфекционисти и да се обясни на колегите от първи ред, какво да се прави, да се организират места за пренасочване на съмнителни и болни и да се организира грижата за тях. Вместо това се разпали корона-истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните, а говорители станаха синдикалисти и т. н. здравни адвокати. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме, и самокарантинираме и още куп нелепости.
Обръщайки подхода към потенциалната заплаха, държейки се неадекватно и много разтревожено, здравните власти показаха че: цитирам колегата д-р Христов “Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса с коронавируса.“
В резултат на всичко това, естествените първи жертви на чиновническото невежество бяха ОПЛ от страна на медицинските специалисти и пътуващите българи от страна на населението. Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак от къде се връщаме, считам за погазване на човешките права. Изобщо властите се държат като, че ли, новия инфекциозен агент има признаците на ОСОБЕНО ОПАСНА ИНФЕКЦИЯ – COVID-19 е нова, но не и особено опасна. Създадената паника доведе до спекула, текстилните предпазни лицево-носни маски, абсолютно ненужни на здравите (обявено е от СЗО) стигнаха космически цени и изчезнаха от търговската мрежа. Марлите и спирта изчезнаха почти от аптеките, а премиерът, създал щаба, обяви че разблокира 100 тона спирт от държавния резерв – и това без нито един болен, с причинител коронавирус, камо ли в сериозно състояние.
Не малко за тази истерия, направиха със свръхреакцията си, иначе адекватните служители на СЗО. Работил съм с тях преди време и мога да сравня.
Както се казва, никой не може да ти направи на теб толкова лошо, колкото сам може да си направиш. Не намирам логика защо това се случва! Отдавам го на егото и епидемиологичното невежеството на д-р В. Мутафчийски - паднало му се да е началник на още нещо, освен ВМА, на относителния страх на д-р А. Кунчев да поема сам отговорност и решително да налага мнението си какво да се прави по неговата основна компетентност и на упорството на д-р Кантарджиев да докаже, главно през медиите, че НЦЗПБ е едва ли не референтна лаборатория в България. С това доказва , че не знае дефиницията за референтна лаборатория, но пък публиката лесно се манипулира.
До днес 02.03.2020 г., инфектиран с корона вирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено! Не искам да съм на мястото на, горкия нещастник, когото ще обявят за пръв такъв – цитирам доц. Мангъров от събота сутринта! „Това е почти невъзможно да е вярно (да няма такъв) при отворената ни страна, камо ли с Италия -Ломбардия, където диаспората ни е концентрирана.”
Ето защо ми се налага да попитам няколко професионални въпроса нашите здравни власти, придружени с изводи от реалността, като ги разделя на лабораторно-професионални и директно за човешките права:
1. Твърди се, че разполагаме с тест , който определя директно вируса в биологичен материал чрез метода на ПСР, ако е изпълнен правилно несъмнено. Тестът се извършваше до скоро на 2 места, а вече на 4, едното обявено за референтно от неговия шеф. Биологичният материал, в който ще се търси вируса, е обявен в заповед на министъра!
Една от причините да не се открие досега коронавирус, може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите. Преданалитичния стадий, изпълнен правилно, е предпоставка за верен резултат, правило известно на всички лабораторни специалисти.
При положение, че се знае, че коронавируса е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути, се налага да попитам:
Има ли строги инструкции за начина на събиране, на различните видове подходящ биологичен материал включващи – с какво се събира, как се съхранява и респективно на какъв режим се транспортира, от кого и с какви компетентности за транспорт, за да достигне до София, годен за да се изследва – с две думи - преданалитичния стадий, как е спазен?
Според инструкциите на СЗО, пробите за изследване на заразени с вируса клетки, се вземат със стерилни тампони от носа, гърлото, конюнктивите и се поставят бързо в опаковката. Храчките и слюнката се събират в стерилни контейнери. Пробите се транспортират при температура от 2 до 8 градуса. Всяко повишаване на температурата може да доведе до изсъхване или дехидратация на пробата и компрометирането й, замразяването й води до други деструктивни процеси.
Вярно ли е, че у нас пробите се поставят в контейнер със сух лед (който поддържа -70 градуса) и се транспортират така с линейката на РЗИ или с куриерска фирма.
Сухия лед наистина може да се използва за транспортиране и съхранение, но не на биологични течности, а на промивка от повърхности, с цел изследване за коронавирус и е описан в специален протокол на СЗО.
Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския ни персонал за вземане на проби и за пренасянето му?
Разполага ли здравната мрежа с темеперирани контейнери за пренос на биологичен материал? Възможно ли е да смесваме две инструкции в една?
Ако това е така, не е чудно, че имаме все отрицателни проби.
Внимателно преглеждайки процедурите описани от производителите на ПСР в реално време, се откриват много фини изисквания, чието неспазване може да доведе до фалшиво отрицателен резултат. Несериозно е твърдението, че изследването на една проба, кръстосано в две различни лаборатории и получаването на еднакъв, отрицателен резултат е едва ли не доказателство за качество. Това е груба форма на непрофесионализъм, защото това не е междулабораторно сравнение, като се твърди. Друго е!
2. Известно ли е на нашите власти, че освен сега практикувания ПСР, има разработени поне два много по-евтини и с приблизителна ФОР/ФПЗ индекс тестове за COVID-19, които се базират на откриваеми антитела от тип IgМ и IgG у вече инфектираните, макар и безсимтомни хора?
За теста е необходима капка кръв от убождане на пациента. Разполагаме с пълното описание на теста, той е европейско производство, валидиран, евтин (под 25лв)! Тестът би спестил безполезното мерене на температура на влизащите в България български граждани с грипоподобни симптоми. Тестът е бърз и лесен, не се изисква пренос на биологичен материал, прави се на място, разбира се под контрола на лабораторен лекар!
Вярно ли е, че е известен на нашето МЗ и е отказан от тях, за да се купува много по-скъпия ПСР?
3. Защо е необходимо, ако се вярва на отрицателните резултати от досега използвания тест, да се държат хора под карантина? Без симптоми, без болест, само по информация, че са се върнали от Италия? Или властите не вярват на теста, или не вярват на самите себе си!?
В заключение: Умолявам здравните ни власти, да спрат да се държат сякаш сме в условие на особено опасна инфекция. Не сме! Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се справим, ако ни дойде на главата инфекцията и да не се правят на последна инстанция в изследванията, на които даже вече не е ясно дали да вярваме.

Можем и ние, вашите лабораторни колеги от страната, да мислим, да изследваме, да преценяваме, да помагаме в лечението, да сме състрадателни, да се предпазваме. Само приобщаването на хората и увереността, че се прави всичко за хората ги приобщава и само така се справяме с неудачите.
С методите на здравеопазване от началото на 20 век и днешни технологии, китайците се справят с корона инфекцията. Ние още нямаме и един случай, но успяхме да си съсипем доверието в институциите, мултиплицирано от негодно поведение и умножено със страховете на хората.
И помнете, че правата на човека са също валидни. Задържане, изолиране и т. н. по критерий идва от Италия, не може да служи за 14 дневно изолиране!
И един случай на корона вирус и 100 да има, пак няма да сме в особено опасна инфекция. Ако властите не променят поведението си, ще се превърнат сами в обществена инфекция, довела с невежеството и перченето си, само до паника, закононарушения и вреди за мнозина.
Д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана, в условията на епидемии и зарази
* справка https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%B8%D0%BD

Подкрепяте ли масовото провеждане на бързи тестове?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  БОРИСЛАВ ЗАШЕВ · преди 5 дни
  От БОРИСЛАВ ЗАШЕВ.
  ПОГАЗВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, И ПРИГЛАСЯЩИТЕ И БАЙГАНЬОВЦИ ПОЛИТИЦИ,ВСИЧКИ СВЕТОВНИ МЕДИИ И МОЗЪЧНИ АНАЛИТИЧНИ МАНИПУЛАТИВНИ ТРЪСТОВЕ ПО СВЕТА.
  И БОГ ПРАТИ СЛУГАТА СИ-ДЯВОЛА ДА ВЪДВОРИ РЕД ПО СВЕТА,СРЕД САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ И СИВИТЕ КАРДИНАЛЧЕТА СЕДЯЩИ ЗАД ТЯХ.КАЗВАЙКИ ИМ С ФАКТИ ТЕЗИ НЕЩА ТЕ ГРУПОВО И ЧРЕЗ ИЗВЪНРЕДНО ГЛАСУВАНИ НАБЪРЗО ЗАКОНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ТЕ ЗАПЛАШВАТ С : ,,ТОВА СА ФАЛШИВИ НОВИНИ ( FAKE NEWS ),,.
  На 13 март 2020 г.след като и нашите политици байганьовци въведоха (по-късно ,или по-рано го направиха и другите такива по света) извънредно положение в България,лъсна едно нещо-СТРАХЪТ ОТ ,,ВРАГА,, ИЗПИСАН НА ЛИЦЕТО ИМ.Този най-обикновен грипен вирус ,маркетингово го направиха да изглежда като най-смъртоносния вирус в човешката история.И НАСАДИХА СТРАХ И УЖАС У ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА.Така кукловодите им наредиха да направят и го направиха.Накрая някой ще спечели 10-30 трилиона $ от цялата тази измислена истерия с която психясаха целия свят.
  ДА АМА НЕ .Аз не ям доматите с колците и ЩЕ НАПРАВЯ ТАКА ,ЧЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ГО РАЗБЕРАТ И ДА ПРОУМЕЯТ ,ЧЕ ТОЗИ ВИРУС Е ОБИКНОВЕН И ЧЕ ИМА ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЕГО В БЪЛГАРИЯ.И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАТ И ДА РАЗОБЛИЧАВАТ ТАЗИ МАНИПУЛАЦИЯ.ЛЕЧЕНИЕТО Е ДЕЛО НА БЪЛГАРСКА ФАРМАЦЕВТИЧНА ФИРМА В СФЕРАТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ .Създадено е преди 18 години.Мислите ли ,че българското лекарство-ваксина което унищожава ЕБОЛА ВИРУСА -(Това е най-смъртоностният вирус на света -90 % от заразените умират между 6-тия и 10-тия ден след началото на симптомите ) и ХИВ ВИРУСА НА СПИН ,НЯМА ДА СЕ СПРАВИ С КОРОНА ВИРУСА СЕГА?Бие го и ще го бие и занапред и още как.Бие е го като маче от дирек само с две инжекции биещи се мускулно.
  Само че за ТОВА НЕ СЕ ГОВОРИ НИТО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ,НИТО ОТ ХОРАТА С ВЛАСТ КОИТО СА ГО ИЗПРОБВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.Причината е една -не могат да имат власт и контрол над този който го притежава юридически и затова и не му помагат.
  Сега е шанса на България да се прослави с поредното ОТКРИТИЕ и това да доведе до просперитет за всички българи.
  Но повярвайте ми –ТЕЗИ МАЙКОПРОДАВЦИ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ ,ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ТОВА.
  ТЕ ЩЕ РЕКЛАМИРАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ ,ЧУЖДИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ И ЛЕКАРСТВАТА ИМ,ЗАЩОТО ОТ ТАМ ЩЕ ИМ СЕ ДАВАТ И ЩЕ ВЗИМАТ РУШВЕТИ,А ОТ БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА НЕ МОГАТ,ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ ДАВАТ.
  ЯСНИ СТЕ МИ КАТО БЯЛ ДЕН ВСИЧКИ ТАКИВА ПОДОБНИ ЧОВЕЧЕТА,НАРЕЧЕНИ ПОЛИТ ,,ЕЛИТ,, И ТЕХНИТЕ ДРЕБНИ И ДРЕБНАВИ МОРАЛНО И ЧОВЕШКИ ДУШИЦИ.
  Е,да сте ми живи и здрави,НО НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ И ТОЗИ ВИ ГРЯХ ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА ПОКОЛЕНИЯТА ВИ ДО 9-то коляно ЗАНАПРЕД.
  БОГ СЕ Е ГРИЖИЛ,ГРИЖИ СЕ И ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ И ЗАНАПРЕД И ЗАТОВА.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  зевзек · преди 12 дни
  ВНИМАНИЕ ЗАРАЗАТА СЕ ПРЕДАВА ЧРЕЗ ГУГЪЛ!!!!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Знахар · преди 13 дни
  Благо да Даря на колегата!Считам,като клиницист и работещ на първия фронт заключенията му за много точни!Нуждаем се от експресни тестове,за да отдифернцираме многото циркулиращи в момента ОВИ.Бих обърнал и внимание на специфичната ПКК наблюдавана от мене от началото на 02.2020 при малки деца:левкопения;относителна лимфоцитоза с моноцитоза,при нормално СУЕ и CRP-без данни за ИМ.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  новодошъл · преди 16 дни
  Искам да попитам призовките и документите от съдилищата как ще се връчват? Естеството на работа е : лично срещу подпис .....Като се има предвид, че повечето от получателите са завърнали се от страни с доказан ковит-19. Контактува се с получатели в циганските гета, за които знаем как са с хигиената.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Lary · преди 17 дни
  НЕ доказвате вирус, защото не съществува такъв Това е. Толкова е просто, докторе Добре поне, че дори и вярващи в съществуването му, медици като Вас се осмеляват да протестират срещу безумията. Но трябва малко по-гръмогласно и да станете повече...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Николай Христов · преди 19 дни
  В България върлува безотговорността! И не учат, не четат, не следят последните новости и успехи, не повишават квалификацията си! Интереса е да се вземат много пари без много труд и без качествено и от полза за пациентите лечение. Слаба медицина по отношение на най- важната дейност- изследване на причините за болестите, изолиране на заразите и трайно възстановяване на здравословното състояние! Интереса е да има повече болни хора, за да се печели от тая легализирана, разрешена от закона търговия със здравето на хората! СЛОБОДИЯ!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Аз съм Българче · преди 21 дни
  Всеки,влизащ в Балгария ,трябва да бъде изолиран за срок от 14 дни,период,необходим за проявата на първи признаци на коронавируса, даже при отрицателен резултат след взимането на тампон! Така процедират в Италия.Така се прави от края на януари и се доказа в последствие,че късно е започнал контрола.В България управляват некомпетентни,безотговорни,посредствени хора,интересуващи се само от собственото благополучие.Това,от своя страна, води до целенасочено,бавно,но Сигурно Унищожение на Българският Народ и Нация!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Йосифова · преди 22 дни
  Благодаря Ви, д-р Тодоров! При това постоянно сугестиране, което всява паника, благодаря Ви!
  Защо никой не говори за оздравелите от Ковид - 19, питам? А защо никой не говори за смъртността при "обикновен" грип? В Европейския съюз между 15 000 и 70 000 души умират всяка година в резултат на усложнения от грип - скоро прочетох това в статия в интернет, а в друга статия прочетох, че около 650 000 са жертвите годишно в световен мащаб. Защо не се акцентира върху факта, че при около 80 процента от заразените с този коронавирус болестта протича сравнително леко? Защо никъде не се публикуват интервюта с хора, които са преминали през заболяването, за да разкажат от първа ръка? Постоянно ни заливат с информация колко хора са починали! Така, че благодаря, докторе! Време е по-често да се повтаря, че не е толкова страшно!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ХАРИТИНА Петровад-р · преди 23 дни
  Ами да си кажем и ние,80 годишните.То само те може да си мрат по лесно от,,короната".Че на тази възраст е много вероятно въобще да се мре и без,,корона"вируса.Над тази възраст всеки си чака момента.Така че ,защо е тази помпозност и ,,загриженост".Всичко е толкова надуто и преекспонирано.Много шум за нещо,което може и по нормално да отмине.Д-рХ.Петрова 81 год.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гражданинът Х · преди 24 дни
  Всички държавни органи и институции са доказали нееднократно, че не заслужават доверие! Сляпата вяра в тях е признак на невежество и глупост (ако няма користна мисъл зад тази позиция,разбира се). Което вече е по-опасно от който и да е вирус.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 24 дни
  Имам спомен от SARS епидемията в Торонто, всички които се бяха разболели, казваха че е тежка болест с трудно възстановяване и последици, така че не се поддавайте на илюзията, че не трябва да й се обръща толкова внимание, особено при ниските хигиенични навици в България
 • Публикуването на коментара е спряно.
  РУМЕН · преди 25 дни
  Интересно ми е дали се знае има ли българи които живеят в чужбина,които са дали положителна проба за короно вирус ?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Микробиолог · преди 25 дни
  Вие, колега, как си изпращате материалите и серумитеза микробиологично и вирусологично изследване? По Спиди или Еконт? Колко комисионна Ви дават? Защо не ползвате лабораториите на място? Вирусологичните материали се замразяват. Вие имате ли такива контейнери? НЦЗПБ има. И са в обръщение.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Г.Т · преди 25 дни
   За коронавирус не се замразяват, освен смива от повърхностите, четете CDC, ама внимателно. Или мислите , че американците са невежи, както и италианците? Нито по спиди , нито по еконт, с НЦЗПБ не работя, по разбираеми причини и ползваме местните лаборатории разбира се.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Юлия Райчевска-Толов · преди 25 дни
  Благодаря, скъпи докторе. Нещо във Вашата публикация ме успокои. Тази шантава турбулираща се информация от куц и сакат източник направо съсипва хората, без да им помага. Изведнъж почувствах доверие към мнението Ви. Дано да става въпрос за овладяема болест. Отново се потвърди мнението ми и голямата надежда, че учените отговорни хора ще спасят света от манипулантите.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Г.Т · преди 25 дни
   Болестта е овладяема, остава да се справим с паниката, причинена от неадекватните и по точно непрофесионалните изказвания на двамата ми колеги и министъра. Аз си свърших засега работата, поне успокоих четящите тук. Спокойно, ще се справим, ние на първия фронт, експертизата на Мутафчисйки по случая, понеже я няма, ще я пропуснем!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Господинов · преди 26 дни
  Ама в държавния резерв лицеви маски няма ли?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  медик от резерва · преди 26 дни
  За съжаление, генералската униформа в конкретния случай е щит, прикриващ жаден за признание и власт отмъстителен човек. Огромните финансови проблеми на оглавяваната от него структура бяха погасени с няколко мощни финансови инжекции от парите на данъкоплатците и това подсили чувството за недосегаемост сред персонала и респ. началника. Третият проблем е изграденият позитивен имидж на най-високо ниво на компетентност, който от няколко години няма реално кадрово покритие. И не на последно място, това е структура за интензивно точене на касовите пари, без да обезпечава абревиатурата си - осигуряването на армейските мед. пунктове е плачевно, а за академичността е смешно да коментираме.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 26 дни
  Статията е хубава, д-р Тодоров, но в това изречение ,,Можем и ние, вашите лабораторни колеги от страната, да мислим, да изследваме, да преценяваме, да помагаме в лечението, да сме състрадателни, да се предпазваме.,, не прозира ли малко търговска мисъл, а?
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Г.Т · преди 26 дни
   стига мисли дошли от портмонето! Без лабораторните лекари, а не третирането им като измервателни станции, не става!

   Лекар е съществителното, а лабораторен прилагателното!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Biodid · преди 26 дни
  PCR е не само по-точен, но и доста по-евтин метод от който и да е метод за анализ на белтъци (каквито са антителата). Освен това антителата изискват време за синтез в организма. При ДНК всичко е ясно. Или го има, или го няма. Защитих магистърската си степен в лабораторията на проф. Кантарджиев и искам да ви кажа, че лабораторията наистина е референтна и също така там хората много добре знаят какво правят - включително и проф. Кантарджиев.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   А.М. · преди 25 дни
   Имам негативни впечатления отпреди много години с т.нар. лаборатория на проф. Кантарджиев.Първо, не е негова, но там работеха хора, които с търговска цел можеха да изкарат за 24 часа микробиология с антибиограма бе да им мигне окото. Добре, че потърсих второ мнение, та не се вързах с антибиотични вливания на база на техните "резултати". Надявам се с времето и с подобрената култура на потребителя, да са станали по-внимателни... А професорът може и да не знае за тези случаи.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Георги Тодоров · преди 26 дни
   Референтна лаборатория означава да ползва изцяло в цялата си дейност, само референтни методи, като начало има и още много други . Не съм казал , че някой не знае какво прави в аналитичната част, прочети добре. А бързите тестове са много добри и имат сравнителен ROC криви със PCR и не е верно , че е по -евтин. Грешите много
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 20 дни
    ами като сте толкова навътре в нещата, защо не се вкючите с предложения към щаба, а и може да им обясните процедурата по взимане и пренос на пробите, лесно се пише в интернет пространството, но трудно се носи такава голяма отговорност
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Илияна · преди 26 дни
    Споделям вашето мнение за бързите тестове, колега. Има фирми,които предлагат и бързи тестове за отриване на антиген на новия Корона вирус от гърлен или носен секрет. Бързи и евтини. Много пациенти които искат да се изследват за Корона вирус могат да бъдат изследвани с тези тестове, а при положителен резултат да се изпрати материал за изследване в референтните лаборатории. Но...…..може би не искаме да го открием този вирус.
    • Публикуването на коментара е спряно.
     Атанаско · преди 25 дни
     добре казано - не искаме да го открием този вирус. Изчакват да мине време и по-високите температури да спрат вируса. Казаха си го в една от пресконференциите им. През последната седмица извършват от 16 до 70 теста дневно! Смешници!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 26 дни
  Напълно подкрепям мерките, взети от държавата и кризисния щаб, включително и 14-дневната карантина за здрави хора, връщащи се от държави със заразени от вируса, забрана на всякакви публични събития и т.н. Дори смятам, че трябва да се вземат и още по-строги мерки. Разбирам, че целта на лабораториите е да има много болни и много изследвания, и затова, според тях, никакви мерки не са необходими, докато няма поне 10 000 заразени, ама имайте малко срам, търгаши!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Към · преди 26 дни
  Забавно, но "YgМ и YgG"?!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up