Петък, Януари 22, 2021
Проф. Кантарджиев: Такова увеличение на случаи от грип тип В у нас не е наблюдавано от 10 години

Толкова сериозно увеличение на заболели от грип тип В у нас не е наблюдавано от 10 години насам. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Агенция „Фокус“.
По данни на НЦЗПБ в периода от края на февруари и началото на март са доказани 12 пъти повече случаи на грип тип В, отколкото на грип тип А, отбеляза проф. Кантарджиев.


„През деветата седмица на 2020 г. имаме два пъти повече заболели спрямо деветата седмица на 2019 г.В областите Варна и Бургас епидемичното разпространение достига стойностите на пика отпреди няколко седмици. Най-засегнати от грип тип В са децата от 0 до 4 години и от 4 до 14 години, като ситуацията е подобна и в още няколко области на страната“, обясни той.
Проф. Кантарджиев подчерта, че предпазните мерките срещу грипа трябва да продължат. Той припомни, че най-важните сред тях са добрата хигиена на ръцете, употребата на маски и дезинфектанти на спиртна основа, както и ограничаване на контактите с болни. Той бе категоричен, че ваксинацията срещу грип намалява 2 пъти вероятността от разболяване и 4 пъти появата на усложнения, ваксината, която се прилага в страната за сезона 2019/2020 г., покрива щама „Виктория“ – от типа В, който в момента взима епидемични размери в страната.

В момента грипна ваканция е обявена в десет области съобщават от Министерството на образованието и науката. В областите Бургас, Перник и Шумен грипната ваканция продължава за всички училища. В седем области частично е обявена грипна ваканция. От днес до 8 март са преустановени учебните занятия за учениците от общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица, в София-област.
От 4 март до края на седмицата няма да учат учениците в общините Благоевград и Варна. Преустановени са занятията и в габровските общини Дряново и Трявна.

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up