Неделя, Март 29, 2020
Информацията на щаба за епидемията е манипулативна

Информацията, която ни се поднася за коронавируса е подвеждаща. Сутрин обед и вечер генерал Мутафчийски ни казва, колко хора са се заразили този ден. Всъщност, той не знае колко души реално са се заразили. Той казва числото на положителните лабораторни проби, направени в 4 лаборатории.
Общият брой на направените лабораторни проби от началото на кампанията на оперативния щаб до сега е около 500. Положителни проби са установени при 92 души. Това не значи, че 20% от населението е заразено с коронавирус.

Смъртността е съотношението на броя на починалите от заболяването към броя на заразените с вируса. Съобщава се за трима починали. Това също не значи, че смъртността от коронавирус в България е 3-4%. В случая е известен броя на починалите, но не и броя на заразените, за това не може да се говори за смъртност от коронавирус.
Към това трябва да се добави, че в графата „починал от коронавирус” се поставят всички с положителна проба без да се съобщава дали вируса е непосредствена причина за смъртта или е случайна находка при болни с тежко увредено състояние от друго заболяване. Така например за първата починала жена не се съобщава, че е претърпяла сърдечна операция една седмица преди смъртта си и е починала от сърдечна недостатъчност, а не от пневмония или дихателна недостатъчност, каквато би причинила коронавирусна инфекция. За другата починала жена се спомена, че е била с мозъчен инсулт, но независимо от това тя се причислява към „загиналите от коронавирус”. Вероятно и в двата случая смъртта би настъпила и ако пробите за коронавирусна инфекция бяха отрицателни. Дори и да приемем, че вирусната инфекция е изиграла роля за настъпването на смъртта, то същата роля би изиграла, която и да е друга вирусна или бактериална инфекция. По същата логика, починал в автомобилна катастрофа, чиято проба за коронавирус е положителна, можем да причислим към „загиналите от вируса”.

Подкрепяте ли масовото провеждане на бързи тестове?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Рут · преди 9 дни
    Колкото и некомпетентни да сме хората без медицинско образувание, не сме слепи и глухи. Да погледнем Италия вирусът ги удари най силно, най голям брой починали и заразени. За едно денонощие починалите са над 400 човека. Питам г-н Мутавчийски, как се спазва хигиена, когато в България продължават да се вкарват тонове боклуци? От изгарянето им въздуха е замърсен, водата или я има или я няма и качеството и не е сигурно. Защо при положение на затворена граница се пускат автобуси от Испания и Германия? Защо не са се отзовали лекарски екипи на автогарата в София, и полицията ги е пуснала да си тръгнат след попълване на декларация? Защо хора, които не са болни са ги блокирали да седят в Банско по колите в това време, за тях не важи ли това което и за тези които пристигат от рискови държави.? Явно се разиграва един театър, но не знам още какъв. Не отричам, че няма Ковид 19,но ако не спрете да пускате автобуси със заразени няма как да избегнем заразата. Та това е не само мое мнение, но и на много други хора.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up