Събота, Януари 23, 2021
Ген. Мутафчийски се поправи: Пациенти с Covid-19 съобщават за промяна в обонянието и вкуса

Проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи Националния оперативен щаб за борба с Covid-19, посочи на днешния брифинг, на който отчете ситуацията около разпространението на заразата у нас, че информацията, цитирана от журналисти, за промяна на обонянието и вкуса, като част от симптомите на коронавирусната инфекция, е точна:

 „Има такова съобщение - от председателя на дружеството на специалистите „Уши, нос и гърло“ във Великобритания. Едно съобщение има по този въпрос, че са наблюдавани такива случаи.

Всъщност, когато говорим за клинична картина на коронавирус инфектираните, при всички болни се наблюдава сухота в устата. Може би това е една от причините. Няма яснота каква е причината да се измени вкусът“, коментира проф. Мутафчийски. Той посочи и други симптоми на инфекцията Covid-19, които са били споделени от негов колега-инфекционист, който работи в Италия:

„Разговарях късно снощи с мой приятел, който работи 20 години вече в Италия и в момента е на предния фронт и сподели с мен впечатления. Да, казва, че има някои пациенти, които се оплакват от (липса на вкус и обоняние – бел.ред.), но по-скоро описват усещане, като че имат чуждо тяло в гърлото.

Но това не е определящо. Определящо е дали имат висока температура, интоксикация, прояви на синкави устни - защото това е израз на дихателната недостатъчност, находката със слушалка… И сатурацията която е много показателна, защото, ако излезе около 89-90, то задължително пациентът трябва да бъде в болница. Това са важните неща“, каза Мутафчийски.

Източник: БНР

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up