Събота, Септември 26, 2020
Трябва ли да има безплатни тестове за всички?

Правителството да осигури безплатни тестове за корона вирус- това е петицията, която Центърът за защита правата в здравеопазването стартира преди няколко дни. Близо 200 души до този момент са заявили мнението си, че това е необходимо
Защо е необходимо?
Хипотетично и практично на населението, съвсем официално и представително беше заявено, че към него приближава епидемия с яростна сила, която е желателно да посрещне отговорно вкъщи. За да запазим живота на уязвимите, възрастните, родителите си. С тези думи върху обществото се прехвърли голяма отговорност

и едновременно с това му се обясни, че огромната заплаха, трудно може да бъде спряна. По примера на Италия.Практично.
Последва масова паника и психоза, (макар, че новините не бяха изненадващи, и коронавируса съществува вече три месеца) и това е естествената реакция на всеки ум, поставен пред заплаха без възможност да се защити. Единствената възможност пред за всички тези хора е да гледат брифинг и да чакат яростната сила да ги връхлети.
Светът не разполага с лекарство, нито с ваксина. Единственото оръжие срещу тази „яростна заплаха“ е тестът. Липсата на масово проследяване на заразените и почти пълното одържавяване на т.нар. бавен и сигурен тест на практика обезоръжи населението. Отнета му е единствената опция за противодействие.
Здравноосигурените лица имат право да се изследват, особено след като отговорността за опазването на живота на близките им, им беше стоварена мълниеносно. Болшинството от тези хора са работещи, плащащи данъци, осигуровки и имат право да знаят заразени ли са или не.
Приоритетно с това право би трябвало да се ползват рисковите групи, възрастните, хората с хронични заболявания. Макар, че сега изследването не е забранено, то е почти недостъпно, както за хора от провинцията, така и за хората с недотам високи доходи, каквито до голяма степен са именно рисковите групи.
Зад подобно мнение се обединяват и повечето коментарите на подписалите петицията.
Например:
Валя Михайлова :„Подписвам св, защото искам да имам право да се изследвам дали съм заразена, преди да се появят симптоми. С автоимунно заболяване съм и използвам лекарства, които понижават имунитета и това ме поставя в риск.“
Емилия Ендовицка подкрепя петицията, защото смята, че : Това е въпрос на живот и смърт.
Георги Тодоров от Русе се е подписал „защото е правилно искането“
Според Димитрина Янева Трябва всеки от рискова група и със симптоми да може да бъде тестван, също и след 14 дневен карантинен период.
Лили Виденова се е подписала с думите: Подкрепям каузата и като работодател, плащащ данъци и осигуровки имам право да изискам реципрочност!
Мая Дюлгерова се е подписала, защото смята, че всеки гражданин трябва да има това право
Хелия Божилова подкрепя петицията с убеждението, че така ще има по-добър контрол върху заболяването и разпространението му.
Д-р Даниела Димова е на мнение, че в Южна Корея точно масовото използване на безплатни тестове е позволило да се ограничи епидемията
Илияна Ангелова се е подписала, защото редовно си плаща здравните осигуровки
Според Елена Гаврилова Всеки има право на скрийнинг при епидемия
„Така е най-правилно, така показва опита в другите държави“ – с такива убеждения се е подписал Веселин Толинов
Подписвам, защото всеки има право да се подложи на този тест, без да се чуди как да го плати! Половината население спря принудително работа и ще остане без заплати! – казва Александрина Кованова
Надежда Димитрова подкрепя петицията с думите: Загрижена съм за здравето на родителите си, приятели и близки
Марияна Бежанска иска да предпази предците си и затова подкрепя подписката
Ралица Банова иска да знае дали изложена на риск
Ивона Лазарова смята, че безплатните тестове ще дадат възможност за по-ранна превенция и мерки
Диана Георгиева подкрепя петицията, защото смята, че всеки, който се съмнява, че е болен трябва да може да изследва
Мила Илиева счита, че здравето на хората е от първостепенно значение и затова се е подписала
Яна Йорданова казва : Подписвам, защото е от изключително важно значение за ограничаването на разпространението на вируса!

Световната здравна организация има комплект препоръки към отделните държави в борбата им с COVID-19. Една, от които е социалната изолация.
Тествай, тествай, тествай, обаче е друга тяхна основна препоръка за борбата със заболяването. Препоръките са комплексни и никъде не е посочено, че те работят със същата ефективност по-отделно. Аналогично масов скрийнинг без социална изолация също не би имало достатъчно добър ефект за предотвратяване разпространението на заразата.
Защо не ни тестват
Отговорът на този въпрос ще остане в спекулативния спектър, защото никой не отговорил на него убедително и официално. Това е стратегията на правителството и кризисния щаб, вероятно основана на ресурсите и възможностите на страната или на тези, които я ръководят.

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Димитров · преди 5 месеца
    Задължително тестване на всички за да се разбере максимално мащаба на заразата. Да се обяви цената на теста. Да се направи алгоритъм според доходите и цената да се заплаща стойността на ваксината от всеки един това става лесно за всички има какви доходи получават. За само-осигуряващите се да си заплащат пълната стойност на ваксината.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up