Неделя, Ноември 29, 2020
Хирургичната маска не предпазва от COVID-19

Ефективни ли са маските за лице и ако да, кога трябва да ги носите? Прочетете, за да научите отговорите на този въпрос и още.

Кои са двата основни типа маски за лице?
Когато чуете за маски за лице за профилактика на COVID-19, обикновено се имат предвид два вида маски:

хирургическа маска
респиратор тип N95

Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

Хирургически маски
mask surgicalХирургическите маски са маски за лице за еднократна употреба, които не покриват плътно носа, устата и брадичката. Обикновено се използват за:

предпазва потребителя от спрейове, пръски и капчици с големи частици
предотвратяват разпространението на потенциално инфекциозни респираторни секрети от носещия ги върху другите

Хирургическите маски могат да варират по дизайн, но самата маска често е плоска и правоъгълна форма с плисета или гънки. Горната част на маската съдържа метална лента, която може да бъде оформена към носа ви.

Еластичните ленти или дълги прави връзки помагат да държите хирургическа маска на място, докато я носите. Те могат да бъдат притворени зад ушите или завързани зад главата.

Респиратори тип N95
masks n95Респираторът N95 е по-плътно прилепваща маска за лице. В допълнение към пръски, спрейове и големи капчици, този респиратор може да филтрира и до 95% от много малките частици, включително вируси и бактерии.

Самият респиратор обикновено е с кръгла или овална форма и е проектиран да прилепне плътно към лицето ви. Еластичните ленти помагат да го държите здраво за лицето. Някои видове може да имат изпускателен клапан, който помага при дишането и изпускането на натрупаната топлина и влажност.

Респираторите N95 се произвеждат в различн размери. Те трябва да бъдат пробвани дали прилягат плътно преди употреба, за да се гарантира, че са добре уплътнени. Ако маската не се прилепи плътно към лицето ви, няма да получите подходящата защита.

Потребителите на респиратори N95 трябва да проверяват уплътняването към лицето всеки път, когато поставят такава маска. Важно е да се отбележи, че не може да се постигне плътно прилепване при деца и при хора с окосмяване по лицето.

 

Може ли носенето на маска за лице да предпази от коронавирус?
SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек чрез малки дихателни капчици. Те се генерират, когато човек с вируса издиша, кашля или киха. Можете да заразите вируса, ако вдишате тези капчици.

Освен това, дихателните капчици, съдържащи вируса, могат да кацнат върху различни предмети или повърхности. Докосването на замърсен предмет или повърхност и след това докосването на очите, носа или устата също може да доведе до инфекция.

Хирургическите маски не могат да защитят срещу инфекция с SARS-CoV-2. Маската не само не филтрира по-малки частици аерозол, но и въздухът преминава през страните на маската, докато вдишвате и издишате.

Респираторите N95 могат да предпазват от по-малки дихателни капчици, като тези, съдържащи SARS-CoV-2. Въпреки това, Центърът за контрол и превенция на заразните болести понастоящем не препоръчва да се използват масово.

Респираторите N95 трябва да бъдат тествани, за да се използват по подходящ начин. Лошото уплътнение може да доведе до пропускане на въздух, което понижава ефективността им.
Поради плътното си прилепване, респираторите N95 могат да станат неудобни и задушни, което затруднява носенето за дълги периоди от време.
Доставката на респиратори N95 в световен мащаб е ограничена, което прави критично важно такива маски да се осигуряват преимуществено за лекарите и здравните специалисти, които са в контакт със заразени хора.
Източник:healthline.com

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up