Сряда, Май 27, 2020
Някои Cov'19 прилики между Испания и Бългaрия

Дойче веле прави в своя статия коментира на някои факти, които може би обясняват защо Испания е сред държавите с особено голям брой заразени от коронавирус. Ето някои от тях, към които ние добавихме за съпоставка аналогичните факти и данни за България
1. Испания не взе превантивни мерки

Още през януари и февруари от ЕС и от Световната здравна организация отправиха предупреждения, че предстои епидемия. Но мерки в Испания не бяха взети. Нещо повече - не бяха спрени нито масовите събирания, нито футболните мачове. А се смята, че именно тези събития са благоприятствали бързото разпространение на заразата. Страната се е оказала и с недостатъчно на брой маски, респиратори и тестове.
В България също не бяха взети превантивни мерки за осигуряване на тестове и защитни облекла и за ефективен контрол на пристигащите от огнища на разпространение.
2. В Испания не се отделят достатъчно пари за здравеопазване -едва шест процента от БВП, при средно седем на сто за страните от ЕС.
В България разходите за здравеопазване са още по-малки едва 4,4% от Брутния вътрешен продукт, който освен това е 20 пъти по-малък от Испанския.
3. Испания изостава от другите държави в Общността и по брой на заетите в здравеопазването, и най-вече по брой на медицинските сестри. България от своя страна е с най-малкия брой медицински сестри на глава от населението в целия ЕС.
4. В класацията на Euro Health Consumer Index, по качество на здравеопазването Испания се нарежда на 19-то място в Европа. За сравнение България се намира на 31-во място в същата класация.

Това което различава Испания и България е мащаба на туризма и пътуването в това число от и до огнището в северна Италия и Китай. Поне в началото, Испания е била в много по-тясна връзка с огнищата.
В такива случаи аналогиите са общи и съпоставянето на данни не винаги е коректно, тъй като в различните страни прилага различни методи за събирането на данни. Здравните системи за изградени по различен начин и имат различен капацитет. Аналогиите не дават основание да се направи извод, че за България предстои Испанския вариант на разпространение на COVID-19, но някои прилики подсказват, че съществува такъв риск.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up