Събота, Септември 26, 2020
Тайван научи добре уроците от миналото

На 25 януари, докато светът все още се събуждаше от потенциалната опасност новият коронавирус да се разпространи бързо от централния Китай, две правителства регистрираха четири нови случая на инфекции на тяхната територия. Австралия и Тайван имат сходно население от около 24 милиона души, и двете са острови, което позволява строг контрол върху това кой преминава техните граници и двете имат силни търговски и транспортни връзки с континентален Китай.

Десет седмици след тази дата обаче Австралия има почти 5000 потвърдени случая, докато Тайван има по-малко от 400.
Въпросът не е какво Австралия направи грешно - 20 държави имат повече случаи от Австралия, а седем имат 10 пъти повече - а как Тайван държи вируса под контрол, когато други части на света не могат да го направят.

Трудно научени уроци
По време на тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г. Тайван беше сред най-тежко засегнатите държави, заедно с Хонконг и Южен Китай. Над 150 000 души бяха поставени под карантина на острова, който е на 180 километра от югоизточния бряг на Китай и 181 души загинаха.
Въпреки, че епидемията от SARS бледнее в сравнение с настоящата криза, тя изпрати ударни вълни през голяма част от Азия и хвърли дълга сянка върху това как хората реагират на бъдещи епидемии. Това помогна на много части от региона да реагират по-бързо на сегашната епидемия от коронавирус и да приемат опасността по-сериозно, отколкото в други части на света, както на правителствено, така и на обществено ниво, като граничният контрол и носенето на маски за лице бързо стават рутинни.
Тайван има здравна система от световна класа, с универсално покритие. Когато новината за коронавируса излезе от Ухан в навечерието на Лунната Нова година, служители на Националния здравен команден център на Тайван (NHCC) – създаден след епидемията SARS - бързо се организираха, за да отговорят на потенциалната заплаха, според неотдавнашен доклад в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).
„Тайван бързо изготви и приложи списък на повече от 124 точки за действие през последните пет седмици, за да защити общественото здраве“, се казва в изявление съавторът на Джейсън Уанг, тайвански лекар и доцент по педиатрия в университета Stanford. „Политиките и действията надхвърлят граничния контрол, защото разбрахме, че това не е достатъчно.“

Това се случваше, докато други държави все още обсъждаха дали да предприемат действия. В проучване, проведено през януари, университетът на Джон Хопкинс заяви, че Тайван е един от най-рисковите райони извън континенталния Китай - поради близостта, връзките и транспортните връзки.
Сред тези ранни решителни мерки беше решението за забрана на пътуването от много части на Китай, спиране на круизни кораби, акостиращи в пристанищата на острова, и въвеждане на строги наказания за всеки, който констатира нарушение на поръчките за домашна карантина.
В допълнение, тайванските служители се насочиха към разширяване на производството на маски за лице, за да осигурят местното снабдяване, въведоха тестове за коронавирус в целия остров - включително тестване на хора, които преди това са имали необяснима пневмония - и обявиха нови наказания за разпространение на дезинформация за вируса.
„Като се има предвид непрекъснатото разпространение на Covid-19 по целия свят, разбирането на елементите за действие, които бяха бързо осъществени в Тайван, и ефективността на тези действия за предотвратяване на мащабна епидемия, може да бъде поучително за други страни“, написаха Ванг и неговият сътрудник.
„Правителството на Тайван се научи от опита си от SARS през 2003 г. и създаде механизъм за реагиране на общественото здраве, за да позволи бързи действия за следващата криза. Добре обучените и опитни екипи от служители бързо разпознаха кризата и активираха структурите за управление на извънредни ситуации за справяне с възникващите огнища." 
По-специално, бързият и прозрачен отговор на Тайван, с медицински служители, провеждащи ежедневни брифинги по въпроса, е показателен, като пример за това как демокрациите все още могат да ограничават епидемии, въпреки твърденията на някои, че само автократични държави, като Китай могат ефективно да контролират такъв бързо разпространяващ се вирус. Тайван също избегна типа строги ограничения, характеризиращи реакцията в Китай и много други страни.
Тайван е в толкова силна позиция сега, че след седмици на забрана на износа на маски за лице, за да се гарантира вътрешното снабдяване, правителството заяви в сряда, че ще дари 10 милиона маски на САЩ, Италия, Испания и девет други европейски държави, както и по-малки нации, които имат дипломатически връзки с острова.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up