Сряда, Май 27, 2020
Южна Корея съобщи за по-малко от 50 нови случая на COVID-19 и спечели похвалата на СЗО

Южна Корея съобщи за по-малко от 50 нови случая на коронавирус за първи път от пикa в края на февруари, спечелвайки похвала от Световната здравна организация, като една от първите страни, които се справят с борбата с разпространението на вируса. Южна Корея беше една от първите засегнати от COVID-19 държави.
Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че към полунощ в неделя е имало 47 нови случая на заразени с коронавирус в сравнение с 81, регистрирани ден по-рано, като общия брой е 10 284.

Броя на смъртните случаи достигна 191 души, докато други 135 са се възстановили от вируса. Общия брой на излекуваните пациенти е 6 598.
Южна Корея е поставила под контрол епидемията с около 100 или по-малко нови ежедневни случаи за последния месец, но това е първия път, когато дневния брой на новите случаи е по-малък от 50, в сравнение с 909 докладвани на 29 февруари.
През февруари Южна Корея разкри онова, което се смяташе за най-голямото огнище извън Китай. Но програма за масово тестване и проследяване на контакти помогна да се държи вируса под контрол, докато в други страни той се разпространи много по-бързо.
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес е провел 25-минутен телефонен разговор с президента Мун Дже-Ин, като е изказал похвала към лидерите на Южна Корея за справянето с вируса.
В свое изявление президента Мун каза, че Южна Корея е „готова активно да подкрепя други страни с умения за превенция и доставки, както обстоятелствата позволяват“. Мун заяви, че наскоро е провел телефонни разговори с около 20 световни лидери.
Тедрос Адханом Гебрейес предложи на президента Мун да подпомогне африканските страни на юг от Сахара с доставки на различни стоки, включително тестови комплекти, съобщиха от Синия дом.

Въпреки окуражаващите доказателства в Южна Корея, служителите призовават за още по-голяма бдителност, заявявайки, че голяма епидемия може да се появи отново по всяко време, като по-малки огнища се появяват в църкви, болници и старчески домове, както и сред пътуващите, които се връщат от чужбина.
„Отделяме голямо внимание, за да не предизвикваме много оптимистични очаквания, въпреки малкия брой нови случаи на коронавирус“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Ким Ганг-Лип на редовен брифинг.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up