Петък, Юли 03, 2020
Тръмп предполага, че грешките на СЗО са умишлени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава атаката си към Световната здравна организация, като определи ранните й насоки за огнището на коронавирус за "ужасна" грешка - и може би дори умишлена.
„Трагично е, че има нации, които се доверяват на СЗО и не са въвели никаква форма на забрана“, заяви Тръмп на ежедневния си брифинг от Белия дом относно пандемията.
"Виждате какво се е случило с Италия, виждате какво се е случило с Испания.

Виждате какво се е случило във Франция ... Ръководствата на СЗО не препоръча да се контролират границите им... Това беше ужасна, трагична грешка."
По-късно американският президент намекна, че първоначалните решения на СЗО не са грешка и той „може би“ е бил наясно с „тежестта“ на ситуацията, без да цитира никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.
"Допускам, че те [СЗО] не са знаели сериозността на този вирус, но допускам и, че може би са знаели", каза той.
Коментарите на Тръмп дойдоха, след като той обяви във вторник, че администрацията му ще спре финансирането на СЗО заради справянето с пандемията.
Общият брой на случаите с коронавирус в света надхвърли два милиона и повече от 137 000 души са починали, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.
Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че съжалява за решението на Тръмп да спре финансирането на САЩ към органа на ООН в размер на около 500 млн. Долара - или 15 процента от общия му бюджет.
"Когато се разделим, коронавирусът експлоатира пукнатините между нас", каза Тедрос пред репортери в Женева.
СЗО ще преразгледа въздействието на пропастта във финансирането и ще продължи работата си „без страх и безпристрастно“, добави той.
"Своевременно резултатите на СЗО в борбата с тази пандемия ще бъдат преразгледани от държавите-членки на СЗО и независимите органи, които са създадени, за да гарантират прозрачност и отчетност", каза Тедрос.
Ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация приветства демонстрация на подкрепа за агенцията на ООН в четвъртък.
На фона на все по-затруднената финансова ситуация за СЗО, тъй като тя се бори с огнището на коронавирус, д-р Ханс Клуге заяви, че „е преуморен от подкрепата на европейските страни, но също така и на хората от Европа и от цял свят“.
"Ние преразглеждаме финансовата ситуация. Някои ангажименти са вече са поети", каза Клуге, без да уточнява кои. "Но за момента сме в разгара на кризата. Така че ще се фокусираме върху спасяването на животи."
Реакцията на Китай
Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицян заяви, че решението на САЩ да намалят финансирането на СЗО ще повлияе на усилията на страните за справяне с епидемията.
Администрацията на Тръмп също обвини Пекин в неправилно справяне с пандемията, като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Китай трябва да бъде по-прозрачен и да се " отвори " за произхода на вируса.
"За Китай атаките на Тръмп срещу СЗО са просто част от опита му да прехвърли вината от себе си, за собственото си лошо управление, на СЗО, както през последните няколко седмици се опитваше да прави с Китай", съобщи Катрина Ю кореспондент на Ал Джазира в Пекин.
Ю казва, че китайските държавни медии също отразяват това настроение във вестник "Глобал таймс", критикувайки решението на Тръмп да атакува СЗО, което според изданието е е "ход срещу човечеството" във време, когато нациите трябва да се обединят зад организацията.
Ейнар Танген, икономически съветник на китайското правителство, заяви пред Al Jazeera Китай, че Тръмп използва спора със СЗО за собствената си изборна кампания.
„Големият проблем е какво се случва с този бюджет. Частта на САЩ е около 15 процента, половината от които отиват в Африка, а всички, освен 10 процента, наистина отиват в области със слабо развитие“, каза той.
Танген отбеляза, че за страните по света, които имат "много по-слаби здравни системи " - като Индия, Индонезия и някои в Южна Америка може да има ужасни последици от решението на САЩ.
"Хората ще съжаляват, че спорели за това в момент, когато се вижда как се разгръщат трагедиите", каза Танген.

Източник: Аljazeera

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up