Вторник, Януари 26, 2021
Лекарите, които се борят с Covid-19 по-често страдат от безсъние и стрес.

Ново проучване на изследователи в Китай показва какъв е процентът на безсънието, стреса и свързаните с него проблеми с психичното здраве сред болничния персонал, включително медицинския персонал на първа линия, по време на пандемията от COVID-19.

Изследването, което е публикувано в списанието Frontiers in Psychiatry, подчертава въздействието на пандемията не само върху физическото здраве на хората, но и върху психичното им здраве.


Бързото разпространение на SARS-CoV-2 оказва силен натиск върху здравните системи по целия свят. Разбираемо, много се акцентира върху ефекта на пандемията върху здравето на населението, както и върху последиците от потенциалната загуба на човешки животи заради претоварените здравни системи.
Влиянието върху лекарите на първа линия също е съществено. Медицинските работници са една от групите с по-голям риск от инфекция. Отрицателния психологически ефект върху медиците на първа линия също е съществен.
Д-р Бин Джанг, автор на статията, и неговите колеги описват изключително трудните условия, в които здравните работници са работили по време на разгара на пандемията в Китай.
"След кратко обучение," пишат те, "медицинският персонал е включен в битката срещу COVID-19. Освен това не беше възможно да се създадат изолационни помещения, състоящи се от преддверие и чиста зона поради недостатъчно оборудване, след като болниците бързо се превърнаха в център за пациенти с COVID-19. "
„Медицинският персонал трябва да бъде оборудван с цялостно предпазно облекло, което да носи повече от 12 часа, включително двуслойни маски, ръкавици, шлемове и защитни очила. "
„За да не бъдат заразени, докато свалят предпазните средства, лекарите и останалия медицински персонал не могат да ядат, пият или да използват банята в работно време. Много от тях са дехидратирани поради прекомерно изпотяване, а някои развиват цистит и обриви. Медицинският персонал, работещ в зоната на карантината, трябва винаги да поддържа тесен контакт с инфектирани пациенти"
Авторите отбелязват, че това може да създаде порочен цикъл, при който високите нива на стрес причиняват безсъние, а постоянното безсъние причинява повече стрес.
36% от медицинския персонал страда от безсъние
Авторите на изследването са особено заинтересовани от разпространението на безсънието сред здравните работници в Китай, както и връзката между безсънието и други проблеми с психичното здраве.
За да направят проучването изследвателите са се свързали с медицински персонал от всички части на Китай. В изследването са се включили от 1563 участници.
Тези участници са попълнили въпросник, с който се оценява нивото на безсъние, депресия, тревожност и травматичен отговор.
Изследователите са установили, че 564 от участниците (36,1%) са страдали от безсъние, докато са работили по време на пандемията на COVID-19. По принцип тези, които са страдали от бесзъние са изпитвали безпокойство, страдали са от депресия. Тази честота на безсъние съответства на тази по време на епидемията от SARS-CoV през 2002 г.
Изследователите откриват различни фактори, които корелират с разпространението на безсънието. Според д-р Джан, „Най-важният фактор е наличието на много силна несигурност по отношение на ефективен контрол на заболяването сред медицинския персонал.“

Други рискови фактори включват:
-по-ниска степен на образование
-по-сериозна изолация по време на работа
-по-голям страх от разпространението на COVID-19
-възприемане на схващането, че информацията за епидемията, предоставена по новините или социалните медии, не е подкрепяща

Проучването сравнява лекари и медицински сестри и установява, че лекарите страдат по-рядко от безсъние. Авторите смятат, че това може да е така, защото лекарите обикновено не работят през нощта и цикардните ритми не са нарушени при тях , толкова, колкото при сестрите.
Повечето контакти с пациенти са свързани с по-сериозна травматична реакция.
Авторите пишат: „Лекарите често работят през деня, така че да могат да спят през нощта, докато сестрите може да трябва да работят цяла нощ с чести нощни смени. По-вероятно е сестрите да имат циркадни ритъмни дисфункции, предизвикани от нередовни и чести нощни смени. “
За разлика от тях медицинските сестри обикновено работят нощни смени и имат повече контакти с пациентите.
По-голям брой медицински сестри в проучването са жени, а предишни проучвания, които авторите цитират в своя документ, показват, че жените са по-податливи на безсъние.
Авторите на изследването се надяват, че техните изследвания ще помогнат за разработването на стратегии в подкрепа на медицинския персонал, за да се намали броят на страдащите от безсъние и проблеми с психичното здраве, свързани с него.
Те също така предполагат, че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде полезна при безсъние.

Източник: Medicalnewstoday

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up